Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Η γρήγορη πίτσα του bostanista

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςπίτσα, τυρί, λαχανικά, σπιτική πίτσα, εύκολη πίτσα, εύκολη ζύμη για πίτσα

Τα εξής δύο με δελέασαν σε αυτή την πίτσα: ότι απέχει πολύ από τα λαδωμένα σπογγώδη ψωμιά των ντελίβερι - τραγανή και ελαφριά η ζύμη της - και, δεύτερον, πως δεν απαιτεί εκείνο το δίωρο της αγανάκτησης που χρειάζονται οι συνήθεις ζύμες πίτσας για να αφρατέψουν. Άντε, και ένα ακόμα: πως έγινε ευκαιρία καλή για εκκαθάριση ψυγείου, αφού πάνω της αυτοσχεδιάζεις με τυριά και λαχανικά ελεύθερα. Χοντροέτριψα όσο κασέρι μου περίσσεψε, λίγη μοτσαρέλα ξεχασμένη και οι τελευταίες φλοίδες από τη σκυριανή μυζήθρα των Μαυρίκου, έτσι, για να αλμυρέψει. Κολοκυθάκια, δυο ντομάτες σε ροδέλες, πιπεριές και ένα κρεμμύδι πάνω σε σάλτσα ετοιμασμένη στα πεταχτά και, ιδού, η πίτσα του bostanista (αφού κουβαλάει ολόκληρο μπαξέ!) έτοιμη μόλις σε 40 λεπτά από τη στιγμή της πείνας. Συνταγή-έμπνευση της γνωστής Γαλλίδας, που πάλι φρόντισε να με εκπλήξει.

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 μυτιά αλάτι
  • 1 μυτιά ζάχαρη
  • 2 ποτήρια χλιαρό νερό

Για τη σάλτσα:

  • 3 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • λίγη κέτσαπ
  • αλάτι, πιπέρι
  • ρίγανη
  • μισό φλιτζ. ζεσταμένο νερό

Για την επικάλυψη:

  • λαχανικά της αρεσκείας μας (κολοκυθάκια, ντοματίνια, πιπεριές και κρεμμύδι στη δική μου εκδοχή)
  • τυρί κίτρινο μαλακό (για να λιώσει γρήγορα) και όσες φλοίδες άλλου τυριού έχουν περισσέψει

Ζεσταίνω πρώτα τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ξεκινώ την ετοιμασία της ζύμης. Αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη, όλα μαζί σε ένα μπολ και σταδιακά προσθέτω το νερό ανακατεύοντας και ζυμώνοντας. Συνεχίζω το ζύμωμα ώσπου η ζύμη να είναι ομοιόμορφη, με καλά ενωμένα τα υλικά και υφή ζύμης για ψωμί. Στο ίδιο μπολ την σκεπάζω με φαρδιά πετσέτα και την αφήνω στην άκρη του πάγκου για 10 περίπου λεπτά. Στο μεταξύ κόβω κολοκυθάκια σε μισές ροδέλες, τις πιπεριές, το κρεμμύδι σε ψιλά κομμάτια, τις ντομάτες σε φέτες και χοντροτρίβω το τυρί για να διευκολύνω το λιώσιμο. Μόλις το δεκάλεπτο περάσει, αλευρώνω καλά τον πάγκο, αδειάζω πάνω τη ζύμη και την απλώνω με πλάστη ή με τα χέρια μου για να φτάσει σε πάχος το ένα εκατοστό.

Διαλέγω τότε ένα ταψί με διάμετρο περίπου 25 εκατοστά, στρώνω με χαρτί φούρνου, το λαδώνω ελαφρώς και απλώνω πάνω του τη ζύμη. Ετοιμάζω στα πεταχτά τη σάλτσα: 2 φλιτζ. ντοματοπελτές, 1 κ.σ. κέτσαπ, αλατοπίπερο, ρίγανη και ζεστό νερό - όλα μαζί σε άνετο μπολ. Ανακατεύω γρήγορα με κουτάλι και, μόλις ενωθούν τα υλικά, απλώνω τη σάλτσα πάνω στη ζύμη. Η ωμή όψη και γεύση της δεν με απασχολεί, θα ψηθεί καλά μαζί με τα ακόρντα. Απλώνω τη σάλτσα όπου χρειάζεται, για να φτάσει απ’ άκρη σ’ άκρη, και μοιράζω πάνω τυρί και λαχανικά. Αλάτι ναι, αναλόγως με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά μου, πιπέρι το δίχως άλλο.

Φουρνίζω χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 160 και ψήνω για 20 με 25 λεπτά. Αν δω πως καθυστερεί, δεν δυναμώνω τη φωτιά, θα ξεραθεί περιμετρικά και στη μέση θα μείνει άψητη (έπαθα και έμαθα). Στους ίδιους βαθμούς δείχνω λίγη υπομονή, μέχρι η ζύμη να ροδίσει, το τυρί να λιώσει, τα λαχανικά ίσα να καψαλιστούν στις άκρες για να κρατάνε στο δόντι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'