Το παλιό, καλό μας σάμαλι
Παλαιότερα πουλιόταν στα γήπεδα: «σάμαλι, παστέλι, κωκ» θυμούνται τα αγόρια. Καλό ψήσιμο, να μη λασπώσει, και σιρόπιασμα όταν έχει κρυώσει τελείως - τα μικρά μυστικά εξασφαλίζουν την επιτυχία του.
Υλικά
- 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
- 1 ½ κούπα ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
- 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι (ακέρωτο κι αράντιστο)
- 2 κούπες χυμό πορτοκαλιού
- 1 ποτήρι Σουρωτή (ή σόδα - αναψυκτικό)
- αμύγδαλα ασπρισμένα για την επιφάνεια
Σιρόπι
- 3 ποτήρια νερό
- 3 ½ ποτήρια ζάχαρη
- χυμό από ένα λεμόνι και τις λεμονόκουπες μαζί (ακέρωτες πάντα και αράντιστες)
Σε μια λεκάνη βάλτε όλα τα υλικά μαζί (αλλά προηγουμένως φροντίστε να έχετε διαλύσει το μπέικιν μέσα στον χυμό πορτοκαλιού). Ανακατέψτε πολύ καλά τα υλικά, σκεπάστε τα με μια πετσέτα και αφήστε τα για 2 ώρες να φουσκώσουν.
Στη συνέχεια ανακατέψτε το μίγμα και πάλι αρκετά καλά και βάλτε το σε λαδωμένο ταψί. Χαράξτε όσο γίνεται το σχεδόν υδαρές αυτό υλικό (ωστόσο τα ίχνη θα είναι εμφανή μετά το ψήσιμο) και βάλτε από πάνω ασπρισμένα μύγδαλα. Ψήστε σε μέτριο, προθερμασμένο φούρνο για 45 με 50 λεπτά. Ώσπου να ροδίσει πολύ καλά, αυτό είναι το μυστικό, αλλιώς λασπώνει.
Βράζετε το σιρόπι για 5 λεπτά το πολύ σε μέτρια φωτιά. Όταν το γλυκό κρυώσει, σιροπιάστε το με το ζεστό σιρόπι. Αφήστε να απορροφήσει εντελώς το σιρόπι του (θα χρειαστεί αρκετή ώρα) και κόψτε το πάνω στα χνάρια που είχατε χαράξει εξαρχής.