Ωμά κολοκυθάκια σαλάτα
Σε καταλαβαίνω. Σου έχει κοπεί η όρεξη. Κι εμένα ακριβώς το ίδιο. Από τη μια είναι η λάβρα του καλοκαιριού, από την άλλη η αναμονή για το τι μέλλει γενέσθαι. Οπότε πάλι στα κολοκυθάκια θα καταφύγουμε. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό, τίποτα πιο ελαφρύ και πιο ορεκτικό από μια σαλάτα με ωμά κολοκυθάκια που μόλις έκοψες από την κολοκυθιά. Αυτή που φυτρώνει στο μποστάνι σου ντε, που γίνεται εύκολα ακόμα και σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι. Ή έστω αυτά τα λαχταριστά που αγόρασες το πρωί από τη λαϊκή, με το λουλούδι τους ανθισμένο.
Προσοχή, όμως, πρέπει να είναι μικρά και τρυφερά. Κατά τα άλλα, χρειάζεσαι ένα κοφτερό μαχαίρι για να τα κόψεις σε λεπτές ροδέλες. Τα τοποθετείς στο πιάτο αφού το τρίψεις με μια σκελίδα σκόρδο για να το αρωματίσεις, τα πασπαλίζεις με λίγο ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ραντίσεις με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Από κει και πέρα οι συνδυασμοί είναι ατέλειωτοι. Τα ωμά κολοκυθάκια τρώγονται έτσι απλά με φρυγανισμένο ψωμί και ένα ντιπ στο πλάι, με γιαούρτι, λάδι, λιωμένο σκόρδο, μερικές σταγόνες ξύδι και ψιλοκομμένο μαϊντανό, συνοδεύουν κρέας ή ψάρι ψητό, είναι απίθανα όταν ανακατευτούν με σπαγγέτι και παρμεζάνα τριμμένη. Διάλεξε. Κι αν πάλι έχεις κάποια καλύτερη ιδέα, μοιράσου τη μαζί μας.