Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πάστα φρόλα ή πάστα φλόρα, διαφορά δεν έχει

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςπάστα φλόρα, pasta frola, μαρμελάδα, μαρμελάδα βερίκοκο

φωτό: Κική Τριανταφύλλη
φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Είναι γλυκό «παιδικό», εύκολο, νόστιμο και νοσταλγικό, από αυτά που είχαν οι μαμάδες των σίξτις στην ατζέντα τους μαζί με το μωσαϊκό, το γλυκό ψυγείου με ζελέ, κάτι απλά κέικ, και το μους λεμόνι, που ξέρω πως αρέσουν κι εγώ πολύ τα νοσταλγώ.

Πρόκειται για μια τάρτα που οι ιταλομαθείς τη λένε πάστα φρόλα. Πράγματι, κατάγεται από την Ιταλία όπου pasta frolla σημαίνει ζύμη, που τρίβεται. Τώρα πώς έφτασε σε μας και στην Ισπανία ως πάστα φλόρα θα σας γελάσω, αν  και τι πιο απλό από το να σκεφτείς ότι η φλόρα έρχεται πιο εύκολα στη γλώσσα από τη φρόλα.

Τέλος πάντων γίνεται οπωσδήποτε με μαρμελάδα βερίκοκο (δείτε εδώ τη συνταγή) αλλά και με άλλη μαρμελάδα να την κάνετε πάλι απολαυστική θα είναι.

Κι επειδή ανέκαθεν μ' άρεσε να κάνω συγκριτικές δοκιμές, πρεπει να το πω, η καλύτερη πάστα φρόλα (ή φλόρα, δεν θα τα χαλάσουμε τώρα για έναν αναγραμματισμό), που έχω δοκιμάσει είναι της Μαρίας Γιαννάκου. Την κάνει τακτικά στην Ανεράδα, τον ωραίο ξενώνα της στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας, με τη συνταγή της μαμάς της. Δεν ήταν δύσκολο να την αντιγράψω, ξαδέρφες αγαπημένες είμαστε και μυστικά δεν έχουμε...

Πάστα φρόλα

Υλικά

  • 225 γρ φρέσκο βούτυρο ανάλατο (1 πακέτο)
  • 5 κ.τ.σ ζάχαρη
  • 1 κ.τ.γλ μπέικινγκ πάουντερ
  • 2 βανίλιες
  • 1 αυγό
  • περίπου 225-250 γρ αλεύρι (ή όσο χρειάζεται για να ξεκολλάει η ζύμη από τα δάχτυλα)
  • 1 σφηνάκι μπράντι
  • 1 ½ βαζάκι μαρμελάδα βερίκοκο (ή άλλη)

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το αυγό, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ και κατόπιν λίγο λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας και προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειάζεται μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα δάχτυλα. 

Τυλίγουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Χωρίζουμε τη ζύμη, σε δύο μέρη. Κρατάμε το 1/3 και το ανοίγουμε σε λεπτό κορδόνι και τα υπόλοιπα 2/3 τα ανοίγουμε σε φύλλο. 

Απλώνουμε το φύλλο σε βουτυρωμένο πυρέξ. Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με το μπράντι, την απλώνουμε στην επιφάνεια της ζύμης καλύπτουμε με το κορδόνι, χιαστί.

Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 170 βαθμούς για μισή ώρα μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'