Όλοι λατρεύουν την πατατόπιτα!
Με πατάτες, γάλα, τυρί φέτα και ελαιόλαδο, η πατατόπιτα που μου έμαθε να φτιάχνω η μακαρίτισσα η πεθερά μου, Αθανασία Μωραΐτη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν η ελληνική εκδοχή του Gratin Dauphinois, του κλασικού γαλλικού φαγητού που γίνεται με μπόλικο βούτυρο και πηχτή κρέμα γάλακτος. Όπως την φτιάχνουν οι νοικοκυρές της ανατολικής Θεσσαλίας η πατατόπτα δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τη γαλλίδα ξαδέρφη της ενώ είναι σίγουρα πιο υγιεινή και επιπλέον τρώγεται άνετα και σε θερμοκρασία δωματίου, κάτι ανήκουστο για το Gratin Dauphinois, που πρέπει να καταναλωθεί αμέσως μόλις βγει από φούρνο.
Σημειώστε ακόμα πως τούτη η πατατόπιτα αρέσει ιδιαίτερα και στα παιδιά!
Πατατόπιτα της Αθανασίας - για 8 άτομα
- 2-3 κουταλιές κοπανισμένη φρυγανιά
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 ½ κιλά πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες (με τον κόφτη μαντολίνο) βρασμένες 10 λεπτά και στραγγισμένες
- 3/4 του κουτιού γάλα εβαπορέ, ελαφρύ, αν θέλετε
- 5 αβγά
- 400 γραμ. φέτα λιωμένη με το πηρούνι
- 200 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 250 βαθμούς. Αλείψτε με λάδι ένα βαθουλό ταψί με διάμετρο περίπου 35 εκ. και πασπαλίστε το με τη φρυγανιά. Στρώστε πάνω τακτικά τις μισές πατάτες.
Ανακατώστε το υπόλοιπο λάδι με το γάλα, τα αβγά, τα τυριά - κρατώντας μια χούφτα γραβιέρα για πασπάλισμα - και βάλτε μπόλικο αλάτι και πιπέρι. Αδειάστε κάτι λιγότερο από το μισό μίγμα πάνω στη στρώση με τις πατάτες και καλύψτε με τις υπόλοιπες πατάτες. Τελειώστε αδειάζοντας το υπόλοιπο γάλα-τυριά στο ταψί.
Βρέξτε με λάδι και πασπαλίστε με το τυρί που κρατήσατε το φαγητό για να κάνει σκούρα κρούστα. Ψήστε για μια ώρα περίπου χαμηλώνοντας τον φούρνο στους 200 βαθμούς μετά τα πρώτα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να πήξει το φαγητό.
Σερβίρετε την πατατόπιτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Πατάτες νησιώτικες
- Καυτή πατάτα
- Οι αξεπέραστες τηγανητές πατάτες της Αγλαΐας
- Οι κυρίες του σπιτικού μου
- Πατάτα: ο ταπεινός θησαυρός
- Κυνήγι γιορτινό III: πιτσούνια με τα συνοδευτικά τους
- Το χρέος της φθηνής πατάτας
- Πατάτες τηγανιτές στα ξύλα
- Πουρές με λάδι και σκόρδο
- Τα ψιλά γράμματα της φθηνής πατάτας
- Πέντε αστέρια: πατατοσαλάτα έτσι κι αλλιώς
- Ασί παρμαντιέ, η γαλλική πατατόπιτα