Παέγια με θαλασσινά, από το Ψαροκόκαλο
Να σας πω ψέματα; Όχι, δεν θα το κάνω. Πήρα μεν τη συνταγή της παέγιας από την Ιωάννα, δεν πρόκειται όμως να την μαγειρέψω παρά μόνο σε περίπτωση ανάγκης, π.χ. αν τύχει το Ψαροκόκαλο κάτω στο Κερατσίνι να είναι κλειστό γιατί ο Φανούρης και η Ιωάννα αποφάσισαν επιτέλους να πάνε διακοπές με τη βίντατζ μηχανή τους, πράγμα απίθανο σας λέω, γιατί ξεκουράζονται μόνο τις Δευτέρες και για δυο-τρεις μέρες περί τον Δεκαπενταύγουστο.
Την παέγια και άλλες ψαρονοστιμιές, όπως τα παϊδάκια καβουριού, την καραβιδομακαρονάδα και την αστακομακαρονάδα, τα αχνιστά μύδια, το μυδοπίλαφο και άλλα πολλά, προτιμώ να τα απολαμβάνω μαγειρεμένα από τα επιδέξια χεράκια της Ιωάννας με το πανκ μαλλί (είναι η μοναδική γυναίκα που ξέρω η οποία υποστηρίζει με άνεση τη ροζ και τη γαλάζια βαφή μαλλιών).
Η Ιωάννα μεγάλωσε εκεί κοντά, μέσα στο μαγαζί του πατέρα της, με δίχτυα και άλλα χρήσιμα για το ψάρεμα. Συχνά οι ψαράδες πλήρωναν σε είδος, οπότε στο σπίτι τους μαγείρευαν σχεδόν καθημερινά ψάρια και θαλασσινά. Εμαθε, λοιπόν, να τα αξιοποιεί σωστά και η ίδια. Ψήνει άριστα στη φωτιά, τηγανίζει αιθέρια, κάνει μεζέδες κατσαρόλας εξαιρετικούς. Οι ψαράδες φίλοι της, εξάλλου, της στέλνουν καθημερινά την πιο φρέσκια πρώτη ύλη.
Ετσι, πριν από μερικά χρόνια αποφάσισαν με τον άντρα της να ανοίξουν το Ψαροκόκκαλο, ένα ψαροταβερνάκι κρυμμένο σε μια ήσυχη γειτονιά ανάμεσα σε μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες στο Κερατσίνι (Βίκτωρος Ουγκό 10, τηλ: 210-4323010). Η διεύθυνση κυκλοφόρησε αμέσως από στόμα σε στόμα, έτσι δεν είναι απίθανο να συναντήσεις εκεί φίλους σου που μπορεί να μένουν στην άλλη άκρη του λεκανοπεδίου. Εμένα την πρώτη φορά με πήγε εκεί ο Βασίλης Καλλίδης, αυτός ο δαιμόνιος τύπος που ανακαλύπτει πρώτος ό,τι καλό υπάρχει στην επικράτεια. Και έκτοτε το Ψαροκόκκαλο έγινε στέκι της οικογένειας και της παρέας μου και η Ιωάννα φίλη μας. Γιατί μας αρέσει κάθε τόσο να αφήνουμε το κακογερασμένο κέντρο της Αθήνας για γειτονιές μιας άλλης εποχής.
Παέγια με θαλασσινά
Υλικά
- κρεμμύδι ξερό
- ελάχιστο σκόρδο
- πράσινη, κόκκινη και πορτοκαλί πιπεριά
- ντομάτα
- σαφράν
- καλαμάρι
- χταπόδι
- σουπιά
- γαρίδες
- μύδια
- κυδώνια
- αχιβάδες
- γυαλιστερές
- ρύζι μπασμάτι
- αλατοπίπερο
- ελαιόλαδο
Σοτάρω σε ελαιόλαδο ένα πλοκάμι χταποδιού κομμένο σε ροδέλες και λίγη σουπιά, το κρεμμύδι και το σκόρδο, αφού τα ψιλοκόψω, προσθέτω τις πιπεριές επίσης ψιλοκομμένες και το σαφράν (1-2 κλωστές). Ανακατεύω καλά με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτω 1 ποτήρι ρύζι, αφού το ξεπλύνω, 2 ποτήρια νερό και τη ντομάτα τριμμένη.
Πριν πάρει βράση, ρίχνω τα θαλασσινά. Μόλις ανοίξουν το φαγητό είναι έτοιμο. Αφήνω το φαγητό λίγο να σταθεί και σερβίρω.