Σκορπίνες ψαρόσουπα
Εδώ στο νησί μου οι σκορπίνες είναι πολύ κοινό ψάρι. Όπως και να τις έχω φάει, στα κάρβουνα, σούπα ή γιαχνί, είναι πολύ νόστιμες. ΄Εδώ σας έφτιαξα μια κλασική ψαρόσουπα με μικρές σκορπίνες, που είναι ιδανική για αυτές τις μέρες του καλοκαιριού που φυσάει. Η ψαρόσουπα με σκορπίνα έχει άλλη γεύση εντελώς από ότι με οποιοδήποτε άλλο ψάρι. Μπορείτε να μην την αυγοκόψετε, αλλά κατά την γνώμη μου είναι νοστιμότερη έτσι. Χρειάζεται μόνο να προσέξετε στο καθάρισμα τους, γιατί οι σκορπίνες είναι λίγο εκδικητικές σε αυτόν τον τομέα...
Υλικά
- 5-7 μικρές σκορπίνες ή 2 μεγάλες
- 4-5 καρότα
- 2 μεσαία κρεμμύδια
- 1/2 ματσάκι σέλινο
- 2-3 πατάτες
- 2-3 ντομάτες ώριμες
- 4-5 αυγά
- χυμός από 3-4 λεμόνια
- 1 ποτηράκι του καφέ ρύζι γλασέ
- 1 κγ κουρκουμά
- αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζετε με προσοχή τα ψάρια, εαν δεν σας τα έχει ήδη καθαρίσει ο ιχθυοπώλης σας. Αφαιρείτε τα λέπια και τα εντόσθια τους - το στομάχι και τα έντερα- τα κόβετε με ένα ψαλίδι κουζίνας. Όχι τα σπαραχνά τους, τα οποία αφαιρείτε μόνο εαν τις ψήσετε στα κάρβουνα. Ξεπλένετε καλά.
Πλένετε και καθαρίζετε τα λαχανικά, και κόβετε τις πατάτες στα 4 για να βράσουν γρηγορότερα. Τα κρεμμύδια τα ξεφλουδίζετε και τα αφήνετε ολόκληρα, το ίδιο και τα καρότα. Ξεφλουδίζετε και τις ντομάτες και τις αφήνετε ολόκληρες. Σε μεγάλη κατσαρόλα τοποθετείτε τα λαχανικά και αρκετό νερό, και βράζετε για περίπου 30 λεπτά. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Εαν θέλετε, λιώστε τις ντομάτες με ένα κουτάλι.
Προσθέστε τα ψάρια και βράστε για ακόμα 20 λεπτά. Αφαιρέστε τα ψάρια και τα λαχανικά και τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα. Ρίξτε το ρύζι στην κατσαρόλα και αφήστε να βράσει για 15 ακόμα λεπτά. Σε μεγάλο μπολ χτυπήστε τα αυγά καλά και μετά προσθέστε τον χυμό λεμονιού λίγο λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς. Εαν θέλετε πιο πηχτή σούπα προσθέστε στο λεμόνι 1-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι ή κορν φλαουρ ή ρυζάλευρο.
Πάρτε με βαθιά κουτάλα σούπας μια μια κουταλιές από την σούπα και χτυπώντας συνεχώς τοποθετήστε τις μέσα στο αυγολέμονο. 'Οταν γεμίσει σχεδόν το μπολ σας, επαναλάβετε αντιστρόφως- μια μια κουταλιά από το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη σούπα, ανακατεύοντας συνεχώς. Σβήστε την φωτιά, και ανακατέψτε για λίγο ακόμα για να μην κόψει.
Σερβίρετε σε κάθε πιάτο με λίγο ψάρι, καρότο και πατάτα.
*Η συνταγή είναι από το blog της Μαριλίτας Χατζηβασιλείου, Gourmelita