Χοιρινό με ροδάκινα και χαλούμι
Την Εύη Βουτσινά τη διαβάζω χρόνια. Σε τακτά διαστήματα, ξεφυλλίζω τα βιβλία της γιατί αξίζει να διαβάζεις ιδέες αλλά και καταγραφές αναζητήσεων ανά την Ελλάδα. Την παρακολουθούσα και στο Γαστρονόμο, είναι από τους λίγους που εμπιστεύομαι για τις προτάσεις τους. Βάζω χαρτάκια σε αυτά που μου κεντρίζουν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον και επανέρχομαι. Ετσι, λοιπόν, αφού έκανα μαρμελάδα με ροδάκινα, αποφάσισα να υλοποιήσω πρόταση της και να τα μαγειρέψω με κρέας. Αν σας αρέσουν τα φρούτα σε φαγητά, σας συστήνω ανεπιφύλακτα το χοιρινό με ροδάκινα και χαλούμι. Είναι εξαιρετικό.
Υλικά για 3 άτομα
- 500γρ. χοιρινό ψαχνό
- 4-5 σφιχτά ροδάκινα ή και νεκταρίνια
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 κ.τ.γλ μαντζουράνα ή όση εσείς θέλετε
- αλάτι και πιπέρι
- λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 κ.τ.σ μέλι
- 3 κ.τ.σ ξύδι
- 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
- 1 συσκευασία χαλούμι
- 1 ποτήρι κρασιού λάδι
Πλένουμε τα ροδάκινα και τα κόβουμε στη μέση αφαιρώντας το κουκούτσι τους. Κρατάμε ένα ροδάκινο. Τα στρώνουμε σε πυρέξ το ένα κοντά στο άλλο και τα πασπαλίζουμε με τη μισή μαντζουράνα, λίγο αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Τα περιχύνουμε με το μέλι το ξύδι και τρεις κουταλιές από το λάδι.
Τοποθετούμε το πυρέξ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα βγάζουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια (σαν φουντούκια). Πολτοποιούμε στο μούλτι το ροδάκινο που κρατήσαμε, να γίνει πουρές. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το κρέας και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνέχεια για περίπου 10 -12 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την υπόλοιπη μαντζουράνα, λίγο μοσχοκάρυδο, το γιαούρτι και τον πουρέ του ροδάκινου.
Ανακατεύουμε καλά ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά και βράζουμε ακόμη λίγο μέχρι να μην υπάρχουν περιττά υγρά. Με ένα κουτάλι μεταφέρουμε το μείγμα πάνω από τα ψημένα ροδάκινα και σκορπίζουμε από πάνω το τριμμένο χαλούμι.
Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί και το το συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι.
Είναι ένα απολαυστικό πιάτο που σκέπτομαι να το επαναλάβω, ίσως με κοτόπουλο την επόμενη φορά.
*Η συνταγή είναι από το blog της Ξανθής Μπαξεβάνη, Συνταγές της Ασπρούλας