Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Φανουρόπιτα, alert

της Στέλλας Αλαφούζου Συνταγέςφανουρόπιτα, αλεύρι, ελαιόλαδο, μπαχαρικά, τάρτα πορτοκάλι, κέικ νηστίσιμο

Εχασες κάτι; Δουλειά, δαχτυλίδι, κάποια υπόθεση; Φτιάξε φανουρόπιτα. Αύριο Πέμπτη (27/8), εξάλλου, είναι η ημέρα της και επίσημα, οπότε την φτιάχνεις ανεξαρτήτως. Λίγο πριν εκπνεύσει ο Αύγουστος, η εκκλησία τιμά τη γιορτή του Αγίου Φανουρίου, μεγάλου ευεργέτη των απολεσθέντων αντικειμένων και όχι μόνο, αφού σύμφωνα με την παράδοση οι ανύπαντρες κόρες πρόσφεραν στον Άγιο Φανούριο πίτα για να τους φανερώσει τον γαμπρό.

Στην εκκλησία, πάντως, η πίτα προσφέρεται για τη συγχώρεση της μητέρας του Αγίου, που η ιστορία λέει ότι ήταν μια σκληρή και αμαρτωλή γυναίκα. Γι' αυτό και, όπως γράφει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο διήγημά του Γουτού Γουπατού (δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά την Πρωτοχρονιά του 1899 στην εφημερίδα Ακρόπολις), “Οσοι επικαλούνται τον Άγιον Φανούριον οφείλουν να λέγουν: «Θεός σχωρέσ’τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Θεός σχωρέσ’την»".

Τι είναι η φανουρόπιτα; Ένα κέικ λαδιού χωρίς αυγά – δηλαδή νηστίσιμο - το οποίο, επιπλέον, γίνεται με μονό αριθμό υλικών. Ανάλογα με την περιοχή χρησιμοποιούν 7, 9 ή 11 υλικά που αντιστοιχούν σε αριθμούς ιερούς από την εποχή των Πυθαγορείων. 

Οι μέρες είναι δύσκολες. Η συνταγή στη διάθεσή σας... Και μάλιστα στην πλούσια εκδοχή της.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια σταφίδες
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 ½  φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1 μικρό φλιτζανάκι κονιάκ
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • ½ κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 1 κουταλάκι σόδα

Αναμειγνύουμε το λάδι με τη ζάχαρη. Χτυπάμε δυνατά για να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το νερό, τον χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη σόδα. Στο τέλος ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και τις σταφίδες. Σε ταψί που έχουμε αλείψει με λάδι, προσθέτουμε το μείγμα. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι πριν το ψήσιμο. Αλλιώς πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη μετά το ψήσιμο.
Στους 200 βαθμούς είναι οκ!

photo: Στέλλα Αλαφούζου
photo: Στέλλα Αλαφούζου

Υ.Γ.: Ευχαριστώ τη μαμά μου για τον τίτλο τον οποίο και εμπνεύστηκα από υπενθύμιση πάνω στο ψυγείο ΤΗΣ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Στέλλας Αλαφούζου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'