Κιμάς πικάντικος με δυόσμο ή βασιλικό (Παντ Κρα Παο), στο Rouan Thai
Πριν από δέκα χρόνια ο κύριος Παύλος, ηπειρώτης ναυτικός που αποφάσισε να μείνει στη στεριά, με την κυρία Μαρίνα, την ταϊλανδέζα σύζυγό του, άνοιξαν στον Πειραιά ένα εξωτικό εστιατόριο. Το Rouan Thai στο νούμερο 136 της οδού Νοταρά βρίσκεται στο τέλος του δρόμου προς τον Άγιο Νικόλαο, στην Ακτή Μιαούλη.
Δεν πρόκειται για κανένα λαμπερό εστιατόριο, μια απλή ταβέρνα είναι (με ανάλογα χαμηλές τιμές), που όμως προσφέρει τόσο καλό φαγητό ώστε σύντομα κέρδισε τις εντυπώσεις όχι μόνο των τουριστών που φθάνουν στο λιμάνι με κρουαζιερόπλοια αλλά και των υπαλλήλων σε ασιατικές πρεσβείες που ζουν στη χώρα μας.
Υπεύθυνες στην κουζίνα είναι η κυρία Marina Noi και η κόρη της Nok Jitima, απόφοιτος της Σολής Μαγειρικής στην Ταϊλάνδη, που προετοιμάζουν με σχολαστικότητα τα υλικά για τα 131 πιάτα που περιλαμβάνει το μενού τους. Φρέσκα συστατικά, κάποια από τα οποία εισάγονται από την πατρίδα τους, και ελάχιστα κατεψυγμένα χρησιμοποιούνται στο Rouan Thai, για τα καντονέζικα και βασικά για τα ταϊλανδέζικα πιάτα που μπορείς να απολαύσεις πίνοντας μπύρα Singha ή Chang.
Ένα από τα πιο αγαπημένα μου είναι το Παντ Κρα Παο (Phant Kra Prow) που, όπως με πληροφορεί ο Τάι, ο νεαρός σερβιτόρος, θα πει "μαγειρευτό με δυόσμο ή βασιλικό" και είναι η πίτσα των Ταϊλανδών. Πίτσα; Καμία σχέση. Θέλει να πει ότι στην πατρίδα του είναι το πιο συνηθισμένο φαγητό, το φαγητό των φτωχών, το μαγειρεύουν παντού ακόμη και στον δρόμο σε διάφορες παραλλαγές, με κιμά, κομματάκια κοτόπουλου ή θαλασσινά, ό,τι έχουν πιο πρόχειρο δηλαδή και το σερβίρουν με ρύζι στον ατμό και απαραίτητα ένα αυγό μάτι στο πλάι.
Εννοείται ότι του ζήτησα τη συνταγή. Γίνεται εύκολα και στο σπίτι.
Κιμάς πικάντικος με βασιλικό (Παντ Κρα Παο)
Υλικά
- σκόρδο
- φρέσκια κόκκινη καυτερή πιπεριά
- καλαμποκέλαιο ή σογιέλαιο
- κιμάς μοσχαρίσιος (εναλλακτικά κοτόπουλο ή χοιρινό κρέας ή γαρίδες ή καλαμάρι σε κομματάκια)
- λαχανικά ψιλοκομμένα σε ροδέλες (ξερό κρεμμύδι, πιπεριές - κόκκινη, πράσινη, πορτοκαλί)
- ταϊλανδέζικη σόγια σως (Four Seasons / Golden Mountain)
- αλάτι, ζάχαρη
- μπόλικο δυόσμο ή βασιλικό
- ρύζι μπασμάτι
Ψιλοκόβουμε την καυτερή πιπεριά και την χτυπάμε μαζί με 1-2 σκελίδες σκόρδο στο γουδί ή στο μπλέντερ. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα τηγάνι όπου έχουμε ζεστάνει λίγο λάδι και το σοτάρουμε. Προσθέτουμε τον κιμά (ή άλλο), τα λεπτοκομμένα λαχανικά και σοτάρουμε καλά. Ρίχνουμε 2-3 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα σόγιας και λίγο νερό ώστε να γίνει ζουμερό, αλάτι και μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε ολόκληρα φύλλα δυόσμου ή πλατύφυλλου βασιλικού, ανακατεύουμε απλά να μαραθούν και σερβίρουμε αμέσως με ρύζι μπασμάτι στον ατμό.