Η ντοματόπιτα που λιμπίστηκα
Τη ντοματόπιτα την είχα ακουστά και όταν την είδα φτιαγμένη από τα χεράκια της Ξανθής (εδώ), πραγματικά την λιμπίστηκα! Απ' ό,τι κατάλαβα, η συνταγή της ντοματόπιτας είναι νησιώτικης προέλευσης και μάλλον έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι δεν μας την έφτιαξε ποτέ η γιαγιά Ανδρομάχη. Με τις ντομάτες έχω αναπτύξει μια μεγάλη αγάπη και σ' αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι ανακάλυψα έναν παραγωγό από την Έδεσσα με πολύ νόστιμη ντομάτα, τον οποίο... ακολουθώ από λαϊκή σε λαϊκή! Χρόνια είχαμε να απολαύσουμε ντοματοσαλάτα, ακόμη και οι ντομάτες από τον μπαξέ του γείτονα είναι πλέον άνοστες, δεν ξέρω τι τρέχει με τους σπόρους και τα φυτά τους. Ντοματόπιτα, λοιπόν, λίγο με τις οδηγίες της Ξανθής, που είναι αναμφισβήτητα μεγάλη μαστόρισσα στις πίτες, και λίγο με τις δικές μου γευστικές πινελιές. Πολύ νόστιμη και σίγουρα διαφορετική. Η δόση είναι μειωμένη γιατί δυστυχώς οι άντρες μου δεν μοιράζονται τον ενθουσιασμό μου για τις πίτες...
Για 4 άτομα
Υλικά
Για τα φύλλα:
- 300 gr αλεύρι για πίτσα
- 2 κ.σ. ξύδι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2-3 τσιμπιές αλάτι
- νερό όσο πάρει (εξαρτάται από το αλεύρι, περίπου 180 ml)
- νισεστέ για το άνοιγμα
Για τη γέμιση:
- 600 gr ντομάτες - καθαρό βάρος μετά την επεξεργασία
- ½ νεροκρέμμυδο Ζακύνθου
- 1 ½ μοτσαρέλλα
- 2 τουφίτσες μαϊντανό
- 3 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
- 1 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- 2 κ.σ. κάππαρη
- 2 κ.σ. ροδέλλες ελιάς
- λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλάτι
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (περίπου 1 φλιτζ.)
Προετοιμασία:
Ετοιμάστε τα φύλλα για την πίτα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ. Η δόση που χρησιμοποίησα στη ντοματόπιτα είναι ακριβώς η μισή και είναι υπολογισμένη για ένα ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. Για την πίτα θα χρειαστούμε κλασσικά 6 φύλλα. Ετοιμάστε τις ντομάτες. Κατ’ αρχήν διαλέξτε ντομάτες σαρκώδεις, ώριμες αλλά σφιχτές. Εγώ χρησιμοποίησα ντοματάκια Ρόμα. Ξεφλουδίστε τες βουτώντας τες για λίγα λεπτά σε βραστό και έπειτα σε κρύο νερό. Κόψτε τες στα τέσσερα, αφαιρέστε κοτσάνια και σπόρους και βάλτες τες σε ένα τρυπητό. Αφήστε τες τουλάχιστον μία ωρίτσα να στραγγίσουν από το νερό τους. Το ζουμάκι που θα προκύψει δεν το πετάμε αλλά το προσθέτουμε σε κάποιο φαγητό με σάλτσα.
Κόψτε το κρεμμύδι σε λεπτές φετούλες. Εγώ χρησιμοποίησα νεροκρέμμυδο Ζακύνθου. Αν δεν διαθέτετε, χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο λευκό κρεμμύδι. Σωτάρετε το κρεμμύδι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, μέχρι να μαραθεί, αλλά να μη πάρει χρώμα. Κόψτε τη μοτσαρέλλα σε κυβάκια και αφήστε την και αυτήν να στραγγίσει από το νερό της. Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό, το θυμάρι και τη ρίγανη. Αν δεν έχετε φρέσκια ρίγανη και θυμάρι, μπορείτε βέβαια να βάλετε αποξηραμένα. Σε ένα ευρύχωρο μπωλ αναμείξτε τα υλικά της γέμισης: ντομάτες, κρεμμύδι, μποτσαρέλλα, μυρωδικά, ελιές, κάππαρη, πιπεράκι και αλατάκι.
Αλείψτε καλά το ταψί με ελαιόλαδο και στρώστε μέσα τα τρία φύλλα της βάσης, τα οποία θα πρέπει να προεξέχουν από το ταψί. Εννοείται ότι κάθε φύλλο το αλείφετε με ελαιόλαδο. Στρώστε τη γέμιση της πίτας και περιχύστε την με 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Στρώστε από επάνω τα υπόλοιπα φύλλα. Γυρίστε τις άκρες των φύλλων ώστε να σχηματιστεί ο κόθρος. Κόψτε την πίτα σε κομμάτια. Αλείψτε την επιφάνειά της με αρκετό ελαιόλαδο. Καθώς δεν χρησιμοποίησα καθόλου αυγά στη γέμιση της πίτας, προτίμησα να μη την αλείψω με αυγό, παρά μόνον με λαδάκι.
Ψήστε τη ντοματόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 °C, για μια ωρίτσα, μέχρι να ροδίσει ωραία. Προσωπικά η ντοματόπιτα μου άρεσε πιο πολύ όταν κρύωσε τελείως.
*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg.