Κέικ μαρμπρέ, των εκλογών
Δίχρωμο, σοκολατένιο και κιτρινωπό, το εκλογικό μου κέικ είναι ένα κέικ μαρμπρέ, μάλλον υγρό χάρη στο ελαιόλαδο, με υπέροχη γεύση και έντονα αρώματα χάρη στον χυμό και το ξύσμα λεμονιού αλλά και στη μαρμελάδα λεμόνι, μανταρίνι ή άλλων εσπεριδοειδών. Κι αν ανακατέψετε προσεκτικά το μείγμα με ένα μαχαίρι ή ένα λεπτό ξυλάκι, τότε οι φέτες του κέικ θα έχουν ένα υπέροχο σχέδιο σαν τα νερά στην επιφάνεια ενός πολύχρωμου μαρμάρου.
Ωραίο στο μάτι, ωραίο στον ουρανίσκο. Ό,τι πρέπει, δηλαδή, για την ημέρα των εκλογών. Είχε μεγάλη επιτυχία την ημέρα των εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου. Ανέβηκε αμέσως πολύ ψηλά στην εκτίμηση των φίλων μου όσο περιμέναμε να βγουν τα αποτελέσματα. Σας το προτείνω, λοιπόν, για την ερχόμενη Κυριακή που θα έχουμε άλλη μια δόση με μπόλικο σασπένς.
Υλικά για μια μακρόστενη φόρμα:
- 3 μεγάλα αβγά
- 250 γρ. ζάχαρη
- 120 ml ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι (βιολογικό και ακέρωτο), χυμός και ξύσμα
- 350 γρ. αλεύρι
- 1 κ.τ.σ. μπέικιν
- 1 κ.τ.σ. μαγειρική σόδα
- ¼ κ.τ.σ. αλάτι
- 3 κ.τ.σ. κακάο
- 3 κ.τ.σ. μαρμελάδα εσπεριδοειδών
- λίγα αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα
Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C. Λαδώνω και αλευρώνω μια μακρόστενη φόρμα ή την καλύπτω με λαδόχαρτο.
Σε μια λεκάνη κοσκινίζω το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι και τα ανακατεύω. Προσθέτω το ξύσμα του λεμονιού και τα αμύγδαλα.
Με το μίξερ χειρός χτυπάω τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη, περίπου 8 – 10 λεπτά. Προσθέτω το λαδολέμονο σταγόνα σταγόνα ενώ συνεχίζω να χτυπάω σε πιο χαμηλή ταχύτητα.
Ρίχνω στα ασπράδια λίγη άχνη ζάχαρη και τα χτυπάω με τον αβγογδάρτη (εξάρτημα του μίξερ) να γίνουν απαλή μαρέγκα και την προσθέτω στο μείγμα των κρόκων εναλλάξ με το αλεύρι.
Βάζω το 1/3 του μείγματος σε ένα μπολ, προσθέτω το κακάο και ανακατεύω καλά και στα υπόλοιπο προσθέτω τη μαρμελάδα.
Ρίχνω στη φόρμα το μισό μείγμα με τη μαρμελάδα, από πάνω το μείγμα με το κακάο και τελειώνω με το υπόλοιπο μείγμα μαρμελάδας. Βυθίζω στη φόρμα ένα μαχαίρι ή ένα τσοπ στικ και κάνω σπειροειδείς κινήσεις -όπως φαίνεται στο σχήμα- ώστε να δημιουργηθεί μια ωραία διχρωμία όταν κοπεί το κέικ.
Ψήνω το κέικ για 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Το βγάζω από τη φόρμα και το αφήνω να κρυώσει σε μια σχάρα.
Πριν το κόψω, το πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Όπως παλιά: ζουμερό κέικ με γιαούρτι
- Κέικ σοκολάτα με ουίσκι και λεμόνι
- Πέντε αστέρια: κέικ και πάλι κέικ
- Αυτό το κέικ είναι για όλους
- Κέικ λαδολέμονο
- Κέικ μπανάνα-σοκολάτα, γλύκισμα και κολατσιό
- Το lemon cake της Ανεράδας
- Και κέικ σοκολάτας και τούρτα με βουτυρόκρεμα
- Το σοκολατένιο κέικ του Στέλιου Παρλιάρου
- Κέικ λαδολέμονο (μέχρι να γίνει τέλειο)
- Κέικ χωρίς αυγά γίνεται;
- Εύκολο κέικ με βανίλια και ανθόνερο
- Κέικ ζέβρα: Το μαρμπρέ της μαμάς αγρίεψε