Φόρτσα Ιτάλια: τιραμισού
Η φίλη μας η Ελένη μετακόμισε πριν από 15 μήνες στο Μιλάνο για να βρει την τύχη της. Μαζί με την τύχη της βρήκε και την αυθεντική - έτσι λέει - ιταλιάνικη συνταγή για τιραμισού, σε ένα σεμινάριο ζαχαροπλαστικής. Κι όταν τον περασμένο μήνα ήρθε πίσω στην πατρίδα για βουτιές και γεμιστά, την βάλαμε να μας φτιάξει μια γερή δόση. Δεν παίρνω όρκο για το αν είναι η βέρα ιταλική συνταγή, ορκίζομαι όμως ότι είναι πεντανόστιμη και πανάλαφρη.
Υλικά
- 4 αυγά
- 500 γρ. τυρί μασκαρπόνε
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 ½ πακέτο σαβαγιάρ
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 δόση βανίλια
- 1 κούπα καφέ εσπρέσο (ή έστω φίλτρου)
- κακάο για πασπάλισμα
Έχουμε βγάλει το μασκαρπόνε από το ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν το χρησιμοποιήσουμε. Ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάμε τα ασπράδια ώσπου να γίνουν μαρέγκα. Σε διαφορετικό σκεύος χτυπάμε τους κρόκους καλά, στη συνέχεια προσθέτουμε το μασκαρπόνε και τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν.
Αναμειγνύουμε τα δύο μείγματα με ένα κουτάλι με μεγάλες αεράτες κινήσεις για να γίνει η κρέμα μας όσο πιο αφράτη γίνεται. Φτιάχνουμε τον καφέ και τον ρίχνουμε σε ένα βαθύ πιάτο, προσθέτουμε το κονιάκ και ξεκινάμε να βουτάμε ένα-ένα τα σαβαγιάρ. Μοιράζουμε μία πρώτη σειρά στα μπολ μας (ή σε ένα μεγάλο) και απλώνουμε από πάνω μια πλούσια δόση κρέμας.
Προσθέτουμε 2η σειρά σαβαγιάρ και ακόμα μία δόση κρέμας και τα βάζουμε στο ψυγείο όπου τα αφήνουμε για τουλάχιστον 2-3 ώρες. Όταν «σφίξει» το πασπαλίζουμε με κακάο, παίρνουμε κουτάλια και... ορμάμε.