Αραβική πίτα με σουτζούκι και παρελκόμενα
Το σουτζούκι είναι από τα πιο νόστιμα εδέσματα που μπορεί να βρει κανείς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και τις τριγύρω χώρες. Αυτό το στεγνό λουκάνικο, που φτιάχνεται με μοσχαρίσιο κρέας και πολλά μπαχαρικά, είναι μοναδικό. Σήμερα, λοιπόν, θα το απολαύσω σε λιτή εκδοχή, με αραβική πίτα.
Προσθέτω όμως και παρελκόμενα, που συμπλέουν με το σουτζούκι, και δημιουργούν γευστικές αρμονίες που παραμένουν αξέχαστες. Το πιάτο είναι απλό, λιτό, και πάμφθηνο. Οδηγεί όμως σε πληρότητα αισθήσεων και γεύσεων. Η δοσολογία που αναφέρω παρακάτω είναι ενδεικτική.
Υλικά:
- ½ κιλό καυτερό σουτζούκι, κομμένο σε ροδέλες
- 1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- ½ κούπα ψιλοκομμένος μαϊντανός
- ¼ κούπα ψιλοκομμένος βασιλικός (πλατύφυλλος και δροσερός)
- 2 πιπεριές τσίλι
- αλάτι και πιπέρι
- ½ κούπα ελαιόλαδο
Υλικά για τη ζύμη:
- 2 κούπες αλεύρι άσπρο
- ½ κούπα αλεύρι για το άπλωμα
- 1 κούπα νερό
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 6 φύλλα δάφνης φρέσκα
Ετοιμασία της ζύμης
Σε μια μεγάλη γαβάθα αναμειγνύουμε καλά το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό. Αφού πάρει μια κάποια μορφή η ζύμη, προσθέτουμε και το ελαιόλαδο, φτιάχνουμε μια ωραία λεία μάζα και την αφήνουμε να χαλαρώσει για 20 λεπτά. Κάποιοι προσθέτουν και ολίγη μαγιά, για λόγους που θα εξηγήσω αργότερα. Το αποτέλεσμα θα είναι να είναι πιο τρυφερή η ζύμη και να φουσκώσει μετά από λίγο. Αν βάλετε μαγιά, αφήστε τη ζύμη να ηρεμήσει για 60 λεπτά τουλάχιστον.
Ετοιμασία των παρελκόμενων
Τα παρελκόμενα αποτελούν το καινοτόμο στοιχείο του πιάτου, αφού είναι ένα μίγμα από ξερά κρεμμύδια, σκόρδο, μαϊντανό και πιπεριές τσίλι, σωταρισμένο καλά μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και να αποβάλουν τα πολλά υγρά τους. Απομένει ένας πολτός γεμάτος αρώματα αλλά και κάψα, έτοιμος να ασπασθεί το μεγαλοπρεπές σουτζούκι.
Ψήσιμο της αραβικής πίτας
Απλώνω τη ζύμη σε μεσαίου μεγέθους κύκλο, που χωράει στο τηγάνι στο οποίο θα ψηθεί. Επειδή η θερμοκρασία στην ηλεκτρική κουζίνα πόρρω απέχει από εκείνη του παραδοσιακού ξυλόφουρνου, η πίτα χωρίς μαγιά μπορεί να σας φανεί σκληρούτσικη. Η ζύμη δεν φουντώνει με τη φωτιά, αφού η φωτιά είναι μάλλον υποτονική. Με τη μαγιά είναι πιο αφράτη. Είναι θέμα γευστικής προτίμησης. Εν πάσει περιπτώσει, όπως και αν σας αρέσει, η πίτα ψήνεται σε τηγάνι που δεν κολλάει, χωρίς λάδι, για πέντε περίπου λεπτά. Την γυρνάμε συχνά για να μη μαυρίσει.
Σύνθεση
Σε ένα τηγάνι με βαθύ πάτο και σε μεσαία φωτιά, μαραίνω το σουτζούκι για 5 περίπου λεπτά για να ιδρώσει, χωρίς όμως να ξεραθεί.
Κατά μήκος μιας διαγωνίου της πίτας απλώνω λίγο από τον πολτό των παρελκομένων και από πάνω τοποθετώ φέτες σουτζούκι, λίγη ντομάτα και βασιλικό. Τυλίγω την πίτα, κόβω στα δύο και σερβίρω.
Οι Ανατολίτες βάζουνε στην άκρη κι ένα κουπάκι με γιαούρτι ή ακόμη κι ένα ποτήρι με ξυνόγαλο. Εγώ προτιμώ ένα καραφάκι με ούζο.
*Ο Νίκος Μορόπουλος διατηρεί το blog Ευωχία