Παστίτσιο φθινοπωρινό, με πέστο βασιλικού
Τώρα που οι βροχές έπιασαν για τα καλά, κρίμα να αφήνουμε τους βασιλικούς να σαπίζουν. Μαζεύτε όσα κλωνάρια και φυλλαράκια βαστάνε ακόμα και ετοιμάστε πέστο για μακαρονάδες ή - γιατί όχι; - ένα παστίτσιο αλλιώτικο από τα συνηθισμένα.
Αυτό το διαφορετικό παστίτσιο, με την υπέροχη γεύση πέστο βασιλικού, που πραγματικά λατρεύω, μυρίζει καλοκαιράκι. Στο φαρμακείο της πόλης που ζω, στο οποίο είμαι κάτι σαν... θαμώνας, δεν πάω μόνο για «τα χάπια μου» (αν και τα χρειάζομαι κι αυτά). Πηγαίνω περισσότερο για την ευγένεια και το καλοσυνάτο χαμόγελο των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί. Εκτός όμως από φαρμακευτικές συμβουλές, ανταλλάσσουμε και μαγειρικές απόψεις. Κάπως έτσι μου είπε η Μαρία για αυτό το φαγάκι και η ιδέα του να συνδυάσω δύο γεύσεις που αγαπώ, αυτή του πέστο αλλά κι αυτή του παστίτσιου, μου φάνηκε εξαιρετική.
Αν ανήκεις κι εσύ στο δικό μας γκρουπ, θα χρειαστείς:
- 1 πακέτο πέννες ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σου
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ κιλό κιμά
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
- 1 κ.σ. ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι
- 1 ποτήρι νερό χλιαρό
- 100γρ. τυρί τριμμένο
Για το πέστο χτυπάς στο μούλτι:
- 1 χούφτα φρέσκα κλωναράκια βασιλικού
- 100 γρ. κουκουνάρι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
- ελαιόλαδο
Για την μπεσαμέλ
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. αλεύρι
- 1 λίτρο γάλα
- 1 αυγό
- 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 100 γρ. τυρί τριμμένο
Σοτάρεις τον κιμά και το κρεμμύδι και σβήνεις με το κρασί. Προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά και αφήνεις τον κιμά να σιγοβράζει για 20 περίπου λεπτά. Ο κιμάς θα πρέπει να είναι σφιχτός, χωρίς πολλά υγρά. Στο μεταξύ βράζεις τα ζυμαρικά, 2-3 λεπτά λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο βρασμού.
Σουρώνεις και ρίχνεις τα μακαρόνια και πάλι στην κατσαρόλα που τα έβρασες. Προσθέτεις το πέστο βασιλικού, το τριμμένο τυρί κι ανακατεύεις καλά. Προσθέτεις τόσες κουταλιές, αναλόγως με το πόσο δυνατή θέλεις να είναι η γεύση του πέστο στα ζυμαρικά σου. Στη συνέχεια προσθέτεις και τον κιμά στα μακαρόνια κι ανακατεύεις να πάει παντού.
Ετοιμάζεις την μπεσαμέλ βάζοντας σε μια κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει και προσθέτοντας το αλεύρι. Ανακατεύεις με σύρμα καλά και στη συνέχεια προσθέτεις το γάλα. Συνεχίζεις ν’ ανακατεύεις με το σύρμα μέχρι η σάλτσα να πήξει. Αποσύρεις από τη φωτιά και προσθέτεις, ανακατεύοντας γρήγορα, το αυγό, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο.
Βάζεις τα μακαρόνια σ’ ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος, καλύπτεις με την μπεσαμέλ και πασπαλίζεις με τριμμένο τυρί. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 25 λεπτά περίπου ή μέχρι η μπεσαμέλ να κάνει αυτή την όμορφη χρυσαφένια κρούστα.
Δοκίμασέ το, θα σου αρέσει.
Με αγάπη,
MamaTsita
*Η συνταγή είναι από το blog της MamaTsita
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Αλλιώτικο παστίτσιο για τα κρύα
- Για χορτοφάγους και καλοφαγάδες
- Γιορτινή Κέρκυρα: μνημειώδες Παστίτσιο Ντόλτσε
- Βασιλικά μυστικά
- Πέστο μου με φιστίκι
- Η μακαρονάδα της Πέμπτης: πέστο και ξαναπέστο
- Καπαρόπαστα: κάτι σαν «πέστο», με κάπαρη και αμύγδαλα
- 5+1 αστέρια: πέστο ξανά
- Πέστο... κι έγινε, με ρόκα
- Παστίτσιο με ριγκατόνι, κιμά και μελιτζάνες
- Παστίτσιο λαχανικών
- Και ο χορτοφάγος έχει δικαίωμα στο παστίτσιο