Τάρτα εποχική, με κολοκύθα και κρεμμύδια
Είχε πέσει στη ματιά μου αυτή η τάρτα με την κολοκύθα και σκέφτηκα να την προσαρμόσω σε προϊόντα αυτής της εποχής, όπως τα κρεμμύδια Ζακύνθου, και μυζήθρα φρέσκια Κρήτης που υπήρχε στο ψυγείο μου.
Κάποια προϊόντα στην Αθήνα δεν τα βρίσκεις πάντα, τα κρεμμύδια Ζακύνθου τα βρίσκω μόνο σε ένα ΣΜ και μόνο τέτοια εποχή. Η τάρτα έπαιξε το ρόλο συνοδευτικού στο σημερινό μας τραπέζι, συνόδευσε υπέροχα μια φέτα συκώτι ψητό. Τις τάρτες με κολοκύθα τις αγαπώ και έχω φτιάξει κι άλλες στο παρελθόν, αν σας αρέσουν και σε σας μπορείτε να τις δείτε εδώ κι εδώ.
Τάρτα με κολοκύθα και κρεμμύδια Ζακύνθου
Συστατικά
Για τη ζύμη:
- 200 γρ. αλεύρι μαλακό
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδος παγωμένο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κρόκο αυγού
- 2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό
Για τη γέμιση:
- 500 γρ . κολοκύθα (βάρος καθαρισμένης)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι Ζακύνθου 350 γρ. περίπου
- 100 γρ. μυζήθρα φρέσκια
- αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
- ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 2 κουτ σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
Για τη ζύμη:
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι το αλάτι και το βούτυρο σε κύβους. Με τα δάκτυλα μας τρίβουμε τα υλικά μέχρι να πάρουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και το παγωμένο νερό και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε μορφή ζύμης. Κάνουμε μια μπάλα τη ζύμη, την τυλίγουμε με σελοφάν και αφήνουμε στο ψυγείο για 1½ ώρα.
Για τη γέμιση:
Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε κύβους. Την βάζουμε σε νερό που βράζει και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να τρυπιέται με πιρούνι. Στραγγίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας και τα λιώνουμε με πιρούνι ή κουτάλα του πουρέ. Προσθέτουμε τα μισά κρεμμύδια, τη μυζήθρα και νοστιμίζουμε με αλάτι πιπέρι και το μπούκοβο. Ανακατεύουμε καλά.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίγουμε ένα φύλλο ανάμεσα σε φύλλα σελοφάν με τη βοήθεια ενός πλάστη. Μεταφέρουμε το φύλλο σε ταψί που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος και αδειάζουμε πάνω τη γέμιση αφήνοντας 2-3 εκατοστά περιφερειακά. Γυρίζουμε τη ζύμη προς τα μέσα και μοιράζουμε στην επιφάνεια τα υπόλοιπα κρεμμύδια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 35 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και σερβίρουμε.
Σημειώσεις:
- Για ευκολία θα μπορούσαμε, αντί αυτής της ζύμη, να χρησιμοποιήσουμε φύλλο σφολιάτας.
- Στη θέση των κρεμμυδιών Ζακύνθου θα έβαζα κόκκινα κρεμμύδια.
- Και αντί φρέσκιας μυζήθρας, θα έβαζα ξινομυζήθρα ή ένα πικάντικο μαλακό κατσικίσιο τυρί.
- Είναι ένα καλό συνοδευτικό πιάτων ή και ένα συνοδευτικό μπύρας ή κρασιού από μόνη της.
*Η Ξανθή Μπαξεβάνη διατηρεί το blog Συνταγές της Ασπρούλας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Στριφτο-κολοκυθοπιτάκια γλυκά
- Κολοκυθόπιτα γυμνή: νόστιμη και ευεργετική
- Με κρεμμύδια όλo γλύκα
- Κερκυραϊκή κολοκυθόπιτα: εδώ την λέμε σπουρδόπιτα
- Κολοκυθόπιτα γλυκιά: ποτέ μη λες ποτέ
- Με κολοκύθα και μπέικον - και σούπα και ριζότο
- Γλυκιά κολοκυθόπιτα με μέλι και καρύδια
- Τάρτα μελιτζάνας με νόστιμο κόλπο
- Φριτάτα με κολοκύθα & σπανάκι: το εντυπωσιακό finger food!
- Ψητή κολοκύθα με άγρια μανιτάρια, μήλα και κάστανα
- Κολοκύθα, το πορτοκαλί του φθινοπώρου
- Τα Κρητικά: Πιτάκια τηγανιού με γλυκιά κολοκύθα