Στη Λέσβο το λένε κατίκ
Είναι ένα λευκό, απαλό, αλοιφώδες τυράκι, υπόξινο και δροσερό, που γίνεται με φέτα και φρεσκοαρμεγμένο κατσικίσιο ή και πρόβειο γάλα. Έχει λιγότερα λιπαρά από τη φέτα και είναι πεντανόστιμος μεζές. Το δοκίμασα στα Παράκοιλα, στο τραπέζι της Αννούλας Παπαγιώργη, που είναι εξαιρετική μαγείρισσα, όπως και η νύφη της, η Κατερίνα. Ενθουσιάστηκα και φυσικά οι δύο κυρίες μου έδωσαν αμέσως τη συνταγή.
Γίνεται πανεύκολα ακόμη και με κατσικίσιο γάλα από τον μπακάλη αλλά εδώ στις πλαγιές, πάνω από τον κόλπο της Καλλονής, η γεύση του είναι εξαιρετική γιατί ο θαλασσινός αέρας αλατίζει τα χορταράκια που τρώνε τα ζώα, το γάλα τους, λοιπόν, όπως και το κρέας τους, είναι καταπληκτικό.
Φρέσκο τυρί κατίκ
Υλικά
- 4 κιλά γάλα φρέσκο, πρόβειο ή κατσικίσιο*
- 1 κ.τ.σ. χοντρό θαλασσινό αλάτι
- ½ κιλό φέτα
- 1 κ.τ.σ. γιαούρτι (προαιρετικά, για να πήξει πιο εύκολα)
Βράζουμε το γάλα (για να το αποστειρώσουμε αν είναι από άρμεγμα), προσθέτουμε το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Με ένα πιρούνι τρίβουμε τη φέτα και, όταν το γάλα είναι χλιαρό, το ανακατεύουμε με τα τρίμματα και το γιαούρτι και αφήνουμε το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ημέρες μέχρι να πήξει. Σημειώστε ότι αν κάνει κρύο ίσως χρειαστούν 3 ημέρες.
Μόλις "κόψει τυρόγαλο", δηλαδή πήξει και στην άκρη του δοχείου εμφανιστεί υγρό, το ρίχνουμε σε τσαντίλα ή σε διπλό τουλπάνι και το αφήνουμε σε τρυπητό για 24 ώρες μέχρι να στραγγίξει τελείως το τυρόγαλο. Μεταφέρουμε το κατίκι σε ένα γυάλινο μπολ με καπάκι και το φυλάμε στο ψυγείο.
Σημειώσεις
*Αν χρησιμοποιήσουμε κατσικίσιο γάλα παστεριωμένο, δεν χρειάζεται να το βράσουμε, απλά το ζεσταίνουμε ελαφρά (το θέλουμε χλιαρό), προσθέτουμε το αλάτι, την τριμμένη φέτα και το γιαούρτι.
**Τρώγεται με φρυγανισμένο ψωμί, σε σαλάτες, με λαδερά και με ψητά. Η Άννα μου είπε ότι το βάζει ακόμη και στα κολοκυθολούλουδα που τα γεμίζει με ένα μείγμα από φέτα, μυζήθρα ανάλατη, κατίκ, αυγά και μπόλικο ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό και τα τηγανίζει αφού προηγουμένως τα βουτήξει σε πηχτό κουρκούτι που φτιάχνει με λίγο λάδι, ξύδι, αλεύρι, αλάτι και μπέικιγκ παόυντερ, για να γίνουν τραγανά.