Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τάρτα της εποχής, με κολοκύθα και τυριά

της Ξανθής Μπαξεβάνη Συνταγέςτάρτα, τυρί, ανθότυρο, αρσενικό, κολοκύθα, γλυκοπατάτες, ζύμη, φούρνος

Κολοκύθα, γλυκοπατάτες και δυο λογιών τυριά για να δώσουν νοστιμιά. Η τάρτα που σας προτείνω σήμερα έχει όλα όσα δίνει απλόχερα η εποχή. Οι τάρτες, πέρα από εύκολες στην ετοιμασία τους, είναι και βολικές, γιατί μπορούν να δεχτούν κάθε είδους γέμιση, γλυκιά ή αλμυρή. Ιδίως οι αλμυρές είναι χορταστικό συνοδευτικό για κάθε γεύμα, δίπλα σε μια πράσινη σαλάτα, ή πιο ενισχυμένες μπορούν να γίνουν το κυρίως φαγητό ενός γιορτινού τραπεζιού.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Τα υλικά μας

Για τη ζύμη:

  • 100 γρ. ανθότυρο
  • 1 αυγό
  • 2 κουτ. σούπας λάδι
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. κόκκινη κολοκύθα
  • 200 γρ. γλυκοπατάτες
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας βαλσαμικό ξύδι
  • 2 κουταλάκια δεντρολίβανο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4-5 κουταλιές λάδι
  • τυρί φέτα και αρσενικό, από 4 κουταλιές, τριμμένα

Διαδικασία:

Σε ένα μπόλ βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά και να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε σελοφάν κι αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Φωτογραφίες για τη ζύμη μπορείτε να δείτε εδώ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Καθαρίζουμε την κολοκύθα και τις πατάτες και τα κόβουμε σε κύβους. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου και λίγο λάδι κι ανακατεύουμε. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Βγάζουμε από τον φούρνο κι αφήνουμε να κρυώσουν.

Στο διάστημα αυτό σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λάδι ίσα να καλυφτεί ο πάτος και τοποθετούμε το κρεμμύδι σε ροδέλες. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύδι και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε μέχρι να καραμελώσουν. Τα προσθέτουμε στο μείγμα κολοκύθας - πατάτες προσθέτοντας και το δεντρολίβανο. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Προσοχή, αν τα τυριά σας είναι αρμυρά μην προσθέσετε αλάτι. Σε ελαφρά λαδωμένη ταρτιέρα απλώνουμε τη ζύμη με τη βοήθεια των χεριών μας μέχρι να καλύψει και τα τοιχώματά της.

Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στη ζύμη και προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά. Ψήνουμε για 20 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, με αέρα, στη μεσαία σχάρα του φούρνου.

Η τάρτα δοκιμάστηκε για πρώτη φορά. Θα την ξαναφτιάξω για κάποιο μπουφέ γιορτινό αλλά δεν θα προσθέσω το δεντρολίβανο νομίζω ότι δεν της ταιριάζει ή, τέλος πάντων, δεν ήταν του γούστου μας. Επίσης θα μου άρεσε και με μόνο το αρσενικό τυρί.

*Η Ξανθή Μπαξεβάνη διατηρεί το blog Συνταγές της Ασπρούλας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ξανθής Μπαξεβάνη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'