Βάλε κατσαρόλα στη φωτιά
Από το καθημερινό ως το ενισχυμένο κυριακάτικο τραπέζι μα και το παραφορτωμένο της γιορτής, λίγο αργότερα, το σιγοψημένο κρέας κατσαρόλας είναι η πιο φιλική για τον μάγειρα πρόταση: δύσκολα αποτυγχάνει, σιγοβράζει στη σάλτσα του - οπότε με σωστούς υπολογισμούς και λίγη προσοχή προκύπτει τρυφερό και ζουμερό -, με ρύζι και τηγανητές πατάτες από δίπλα φτιάχνει πιάτο χορταστικό. Προϋπόθεση επιτυχίας απαράβατη μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο, φαρδιά και χαμηλή, για να μη στριμώχνεται το βραστό. Μοσχάρι, κατσικάκι ή κουνέλι; Όλα τα δοκιμάζουν οι bostanistas και δεν σταματούν τους πειραματισμούς. Ιδού οι προτάσεις μας - βάλε κατσαρόλα στη φωτιά, σου λέω!
Πρώτο - πρώτο σιγοβράζει στη σάλτσα του το μοσχάρι. Η Αλέκα Κυφιώτη αντιγράφει τη χειρόγραφη συνταγή της μητέρας της και το ετοιμάζει κόκκινο και σαλτσερό, με κεφαλοτύρι να λιώνει μέσα στην κατσαρόλα, όπως το συνηθίζουν στη Ζάκυνθο - η κουζίνα μοσχοβολάει μαυροδάφνη και κανέλα.
Οικογενειακή υπόθεση και η εκδοχή της Καλής Δοξιάδη που στρώνει τραπέζι στη χειμωνιάτικη λιακάδα: μοσχαράκι με κυδώνια, σβησμένο με κρασί και χυμό πορτοκάλι
ενώ η Στέλλα Αλαφούζου με ένα κιλό κρέας μηχανεύεται το πολύ προσωπικό της στιφάδο. Ούτε κόκορας, ούτε κουνέλι, καλοβρασμένο μοσχάρι με κρασί και πετιμέζι, που δεν “σηκώνει” καμία συνοδεία εκτός από φρέσκο ψωμί.
Τελευταία στάση στο μοσχάρι το σκορδάτο κερκυραϊκό σοφρίτο της Αναστασίας Λαμπρία: το κρέας κόβεται με το πηρούνι, η σάλτσα μελωμένη και πυκνή, το άρωμα καθηλωτικό.
Μαγειρευτά χωρίς κατσικάκι; Η Καλή Δοξιάδη προτιμά αρνάκια και κατσικάκια στην κατσαρόλα και όχι στον φούρνο, ιδίως όταν είναι πολύ μικρά. Το λιγοστό λίπος τα στεγνώνει εύκολα, οπότε καταφεύγει στο μαγείρεμα κατσαρόλας με λίγα υγρά και φρέσκα μυρωδικά, όπως τούτο το κατσικάκι με μαντζουράνα.
Ομοίως και η Αμαλία Λογαρά που σιγομαγειρεύει κατσικάκι με φασολάκια, ό,τι πιο ταιριαστό για το τραπέζι της Κυριακής, με μια επιπλέον τσαχπινιά: κόλιανδρο και κρασί να τονώνουν τη γεύση.
Κουνέλι με όλους τους τρόπους και συνδυασμούς: Περίφημο το κονφί του Δημήτρη Ποταμιάνου, ετοιμασμένο σε δύο πράξεις: πρώτη μέρα το πάστωμα/μαρινάρισμα στο αλάτι και τη δεύτερη το κυρίως μαγείρεμα. Ξεψαχνίζεται τότε εύκολα και από δίπλα σκορδάτη αλιάδα και αχνιστές πατάτες.
Διπλό “χτύπημα” από την Ευφροσύνη Κάτσουνα και τα νόστιμα κρητικά της: κουνέλι κατσαρόλας με πράσινες ελιές και σάλτσα ντομάτας, πιάτο που συνηθίζεται λίγες μέρες μετά το μάζεμα της σοδειάς, τον Νοέμβρη.
Και μόλις προχθές μας ετοίμασε κουνέλι στο κρασί - τρία μόνο τα αναγκαία υλικά του: ντόπιο καλό κρασί, ελαιόλαδο και θυμάρι προς το τέλος.
Κι άλλα κι άλλα κι άλλα... στην κατηγορία με τα κρεατικά μας θα βρείτε όλα τα παραπάνω κι άλλα τόσα μαγειρευτά της κατσαρόλας.