Ομελέτα από Κρήτη: απάκι και κεφαλογραβιέρα
Μπορεί να είναι απλώς μια ομελέτα αλλά είναι τόσο νόστιμη! Ορεκτικό ή κύριο πιάτο για βιαστικές νοικοκυρές, σίγουρα δεν θα την φτιάξετε μόνο μια φορά. Η κεφαλογραβιέρα είναι το επιστέγασμα του πιάτου για όσους δεν φοβούνται τις θερμίδες αλλά και χωρίς αυτήν η ομελέτα είναι ιδιαίτερα νόστιμη και διαιτητική θα έλεγα. Το απάκι, όπως έχω ξαναγράψει, γίνεται από το πιο άπαχο μέρος του χοιρινού (συχνά από το ψαρονέφρι) και χρησιμοποιώ ελάχιστο ελαιόλαδο. Όσο για τα μανιτάρια, όλοι ξέρουμε ότι έχουν ελάχιστες θερμίδες. Διαλέγω τα πλευρώτους για τις ομελέτες μου (και για πολλά άλλα) αλλά όσοι έχουν την δυνατότητα και τη γνώση να τα αντικαταστήσουν με άγρια, ας τα προτιμήσουν!
Υλικά:
- ½ κιλό μανιτάρια
- 150 γραμμάρια απάκι
- 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 4 μεγάλα ή 5 μέτρια αυγά
- 1/3 κούπας γάλα
- αλάτι και πιπέρι
- προαιρετικά 50-100 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα Κρήτης
Επί το έργον:
Πλένουμε πολύ γρήγορα τα μανιτάρια κάτω από τρεχούμενο νερό και τ' αφήνουμε να στραγγίξουν. Τα κόβουμε σε κομματάκια μεγέθους λουκουμιού (θα μικρύνουν). Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Τα αλατίζουμε, αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να... τα ξαναπιούν. Ωστόσο κόβουμε σε κύβους ή σε ραβδάκια το απάκι. Όταν τα μανιτάρια αρχίζουν να ροδοκοκκινίζουν, προσθέτουμε το απάκι και ανακατεύουμε να σωταριστεί και να τηγανιστεί ελαφρά.
Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και λίγο αλατοπίπερο και περιχύνουμε τα μανιτάρια και το απάκι. Ανασηκώνουμε από τα πλάγια και ανοίγουμε στη μέση την ομελέτα μας με ένα κουτάλι ώστε να πηγαίνει το αυγό προς το τηγάνι. Θα φουσκώσει και θα αφρατέψει έτσι. Αφήνουμε να πήξουν και να τηγανιστούν από τη μια πλευρά και αναποδογυρίζουμε την ομελέτα μας να ψηθεί και από την άλλη. Αν προσθέσουμε γραβιέρα, την τρίβουμε πάνω από το τηγάνι πριν το αποσύρουμε από το μάτι. Θα λιώσει και θα νοστιμίσει την ομελέτα (με το σχετικό θερμιδικό κόστος βέβαια).
Όταν ψηθούν τα αυγά και από την άλλη πλευρά, σερβίρουμε. Είναι πολύ νόστιμη ζεστή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις:
- Ακριβώς επειδή είναι νόστιμη και σε θερμοκρασία δωματίου, μπορεί να σερβιριστεί και σαν ορεκτικό. Το απάκι είναι άπαχο και δεν βγάζει τα αντιαισθητικά και ανθυγιεινά λίπη που βγάζουν άλλα αλλαντικά όταν τηγανιστούν και μείνουν...
- Μ' αρέσουν οι λιτές και διακριτές γεύσεις και γι' αυτό σ’ αυτή την ομελέτα δεν ανακατεύω άλλα υλικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα της πήγαιναν άσχημα λίγη ψιλοκομμένη πιπεριά ή/και λιαστή ντομάτα. Πάντως, επειδή το απάκι έχει ήδη αρκετά αρτύματα (πιπέρι, κύμινο και ξύδι) θα έλεγα ότι αξίζει να διακρίνεται η γεύση του μέσα στην ομελέτα.
- Μπορούμε να ανακατέψουμε 2-3 είδη μανιταριών φρέσκων ή κατεψυγμένων. Αν το τηγάνι δεν είναι καλό αντικολλητικό, προσθέτουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο στο τηγάνισμά τους για να μη κολλήσει η ομελέτα.
- Εγώ τα πλένω τα μανιτάρια, δεν αρκούμαι στο σκούπισμα που προτείνουν οι σεφ και πιθανόν να έχουν δίκιο. Πάντα όμως σε τρεχούμενο νερό. Επίσης φροντίζω να μαγειρεύονται ή να τηγανίζονται τόσο όσο να απορροφάται η υγρασία τους.
*Για επιπλέον φωτογραφίες από τα στάδια της ετοιμασίας δείτε το blog της Βαγγελιώς Κασσαπάκη, Γαστρονομικός περίπλους
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Ακαταμάχητη Tortilla Española!
- Κρητικό πρωινό της αντιβίωσης
- Πρωινό αντί για μεσημεριανό
- Τα κρητικά: ομελέτα με τα όλα της
- Ομελέτα με κολοκυθάκια, φρέσκα λουλούδια και αρωματικά
- Ομελέτα με καλογεράκια του Φιλάρετου
- Ομελέτα φουρνιστή, με σπανάκι και μυρωδικά
- Ομελέτα με τυρί, ντοματίνια και σχοινόπρασο
- Απάκι και ξινομυζήθρα και στα μπισκότα!
- Ομελέτα φούρνου για λίγο καλοκαίρι ακόμα
- Πιο κοντά στη φύση με μια ομελέτα με αγκινάρες