Υπερ-σοκολατένια cupcakes, χωρίς αλεύρι
Γίνεται να φτιάξεις κάτι υπερσοκολατένιο, υγρό, μεταξύ σουφλέ και brownie, χωρίς καθόλου αλεύρι; Γίνεται! Αυτά τα cupcakes είναι φτιαγμένα για τους λάτρεις της σοκολάτας αλλά συγχρόνως και για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη. Περιέχουν μόνο αμύγδαλα και καθόλου αλεύρι, άπειρη σοκολάτα, βουτυράκι, λίγη ζάχαρη κι αυγά. Τα έφτιαξα στο άψε σβήσε κι ενθουσίασαν τους σοκολατοφάγους δοκιμαστές του σπιτιού μου - παιδιά, οικογένεια, φίλους.
Για εμένα, που λατρεύω τα λευκά, κρεμώδη γλυκά, ένα ήταν αρκετό. Οι δοκιμαστές έφαγαν μερικά ακόμα. Τα προτείνω με ένα σχετικά άγλυκο icing από cream cheese αλλά ταιριάζουν πολύ και με κρέμα γάλακτος, όπως θα τρώγατε ένα σουφλέ σοκολάτας. Ζεστά φυσικά!
Συνταγή προσαρμοσμένη από εμένα, από το βιβλίο: 'The Crabapple Bakery Cupcake Cookbook'
Υλικά:
- 175 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. κουβερτούρα
- 3/4 κούπας τριμμένο αμύγδαλο - όσο λεπτότερο γίνεται
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα κακάο σκόνη
- 5 αυγά
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανίλιες
Για το γλάσο:
- 1 πακέτο cream cheese
- 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 100 γρ. κουβερτούρα
- μερικά ψημένα κι αλατισμένα αμύγδαλα
Οδηγίες:
Θα χρειαστείτε δύο φόρμες για cupcakes. Στρώστε τις με τα ειδικά χαρτάκια. Η συνταγή μας δίνει περίπου 20 cupcakes. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 140 βαθμούς Κελσίου.
Ενώστε το βούτυρο, την κουβερτούρα και τη ζάχαρη σε ένα μετρίου μεγέθους κατσαρολάκι. Σε χαμηλή φωτιά, ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά και να ενωθούν σε ένα λείο μείγμα. Στο μπολ του μίξερ ενώστε το αλεύρι αμυγδάλου και το κακάο. Προσθέστε το ζεστό μείγμα σοκολάτας, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Προσθέστε τα αυγά ανά 2 χτυπώντας καλά ενδιάμεσα. Προσθέστε και τη βανίλια. Θέλουμε να ενωθούν καλά τα υλικά μας αλλά να μη παραχτυπήσουμε το μείγμα.
Με δύο κουτάλια της σούπας γεμίστε σχεδόν μέχρι πάνω τις θήκες σας. Ψήνετε για 30 λεπτά. Τα καταναλώνετε χλιαρά, με κρέμα γάλακτος, ή τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς, 30-40 λεπτά, και τα γαρνίρετε με γλάσο, λιωμένη κουβερτούρα και λίγο από το αμύγδαλο, χοντροαλεσμένο.
Για να φτιάξετε το γλάσο, απλώς ενώνετε το cream cheese με την άχνη σε ένα μπολ κι ανακατεύετε καλά με ένα πιρούνι. Λιώστε την κουβερτούρα σε πυρίμαχο μπολ στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρι. Τοποθετήστε γλάσο με ένα κουταλάκι του γλυκού πάνω σε κάθε cupcake, χύστε λίγη υγρή σοκολάτα και προσθέστε τα αμύγδαλα. Διατηρήστε όσα περισσέψουν στο ψυγείο, μιας και το icing είναι σχετικά άγλυκο και δεν θα κρατήσει πολύ καλά εκτός.
* Η συνταγή είναι από το blog της Gourmelita
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Χωρίς γλουτένη: μπράουνις
- Κεκάκια εναντίον Δευτέρας
- Σοκολατένιο κέικ χωρίς αυγά και γάλα
- Σοκολατένιοι κύβοι, τύπου brownies (και κέικ κρουτόν)
- Σουφλέ με μαύρη και λευκή σοκολάτα
- Κέικ με πορτοκάλι και αμύγδαλα, χωρίς γλουτένη
- Cupcakes νηστίσιμα με πορτοκάλι και λικέρ
- Brownies με ελαιόλαδο και για γενέθλια