Ζάχερ τόρτε, η βιεννέζικη
Η βιεννέζικη προέλευση είναι βέβαιη, ερίζουν όμως για την αυθεντική συνταγή της. Τη ζάχερ τόρτε, το κλασικό κέικ σοκολάτας με μαρμελάδα και σκληρό γλάσο, φαίνεται πως την εφηύρε ο Φρανς Ζάχερ περίπου το 1832, μαθητευόμενος ζαχαροπλάστης στην κουζίνα του πρίγκιπα Μέτερνιχ. Αργότερα ο γιος του Έντουαρντ τελειοποίησε τη συνταγή. Ο Έντουαρντ αρχικά δούλευε στο ζαχαροπλαστείο Demel και έπειτα ίδρυσε το ξενοδοχείο Sacher. Και τα δύο υφίστανται ως σήμερα και αποτελούν “θεσμούς” για την πόλη της Βιέννης. Τόσο το Demel όσο και το Sacher υποστηρίζουν πως έχουν την αυθεντική συνταγή. Ιδού σήμερα η δική μου, λαχταριστή ζάχερ τόρτε.
Υλικά:
- 150 γρ. βούτυρο
- 150 γρ. κουβερτούρα
- 150 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. αλεύρι και μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια
- 6 αυγά χωρισμένα
- 250 γρ. υπόξινη μαρμελάδα, κατά προτίμηση βερίκοκο
- γλάσο σοκολάτας (200 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια, 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, 30 γρ. μέλι) ή έτοιμο γλάσο σοκολάτας
Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει. Διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη σε πηχτή μαρέγκα. Χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη, προσθέτουμε το μίγμα της κουβερτούρας, το αλεύρι με το μπέικιν και στο τέλος τη μαρέγκα. Ανακατεύουμε απαλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Τοποθετούμε σε βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και χωρίζουμε το κέικ οριζόντια σε δύο ομοιόμορφους δίσκους. Ενώνουμε τους δύο δίσκους με τα 2/3 της μαρμελάδας και με το υπόλοιπο 1/3 καλύπτουμε όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά. Τελειώνουμε καλύπτοντας με γλάσο σοκολάτας.
Γλάσο σοκολάτας:
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και, πριν πάρει βράση, την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομογενοποιούμε πολύ καλά προσθέτοντας το μέλι.
*Η Έφη Κωδωνά είναι φίλη-αναγνώστρια του bostanistas.gr