Πάστα φλόρα, λεπτή και τραγανή
Παλιοκαιρίσια, κλασική τάρτα με μαρμελάδα βερίκοκο - όσοι προνόησαν και ετοίμασαν κάμποση πριν τελειώσει το καλοκαίρι θα την χαρούν ακόμα πιο γευστική. Με μπισκοτένια βάση όχι αφράτη μα λεπτή και τραγανή, ό,τι πρέπει δίπλα σε αχνιστό καφέ για τα χειμωνιάτικα πρωινά και απογεύματα.
Υλικά:
- 250 γρ. βούτυρο
- 1 κροκος (20 γρ.)
- 50 γρ. ζάχαρη
- 30 γρ. κονιάκ
- 330 γρ. αλεύρι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα πορτοκάλι
- 320 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
- ένα αυγό για το άλειμμα της ζύμης
Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να ανακατευτούν κα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Μαζεύουμε τη ζύμη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Κρατάμε από τη ζύμη το 1/3.
Ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια ένα φύλλο και το στρώνουμε σε ταρτιέρα 24-26 εκ. καλύπτοντας και τα τοιχώματα μέχρι πάνω. Προσθέτουμε τη μαρμελάδα και με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε κορδόνια τα οποία τα τοποθετούμε σχηματίζοντας ένα πλέγμα επάνω στη μαρμελάδα. Χτυπάμε το αυγό και αλείφουμε τη ζύμη για να γυαλίσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 35-40 λεπτά περίπου.