Τάρτα κοτόπουλου με σκέπη
Σήμερα το μενού έχει τάρτα με κοτόπουλο. Η τάρτα αυτή είναι υβριδική. Περιέχει μια παραλλαγή της γέμισης του Οθωμανικού Tavuk böreği (Μπουρέκι με κοτόπουλο), όπως το αναφέρει η Μαριάννα Γερασίμου στο βιβλίο της «Η Οθωμανική Μαγειρική», εκδόσεις Ποταμός. Το κέλυφος είναι φτιαγμένο με μια ζύμη με βάση το βούτυρο, πλησιάζοντας τις γαλλικές τάρτες.
Η σημερινή τάρτα δεν είναι ανοιχτή, έχει σκέπη. Το δέρμα του κοτόπουλου παρέχει προστασία στη γέμιση για να μη στεγνώσει, που είναι και το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στο κοτόπουλο, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε. Αυτό το στοιχείο δεν το έχω δει πουθενά αλλού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Αν κάποια αναγνώστρια το έχει δει, παρακαλώ να με ενημερώσει.
Παρασκευή του κελύφους:
- 200 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125 γραμμ. βούτυρο από το ψυγείο, κομμένο σε κυβάκια
- 2 κουταλάκια του καφέ αλάτι
- 1 κουταλάκι του καφέ ζάχαρη
- 1 κρόκο αυγού
- 1 κουταλιά της σούπας κρύο νερό
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές σφαιροειδές μίγμα (μπάλα), σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να χαλαρώσει στο ψυγείο για μία ώρα. Βγάζουμε από το ψυγείο και απλώνουμε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε σε κομμάτια και μοιράζουμε στις φόρμες. Το πάχος της ζύμης δεν πρέπει να ξεπερνά το ¼ εκατοστά. Μην ξεχνάμε ότι η τάρτα θα πρέπει να βγει από τη φόρμα της και να είναι σταθερή ώστε να τρώγεται με το χέρι.
Καλύπτουμε τη ζύμη με λαδόκολλα, τοποθετούμε ξερά όσπρια για να κρατάνε τη ζύμη και να μη φουσκώσει και ψήνουμε στο φούρνο για 20 περίπου λεπτά σε θερμοκρασία 180 βαθμούς. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να ηρεμήσει.
Παρασκευή της γέμισης:
- 2 μπούτια κοτόπουλο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
- ½ κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
- 1 κούπα τριμμένο τυρί (δοκιμάστε το «Κασκαβάλι Λήμνου»)
- 1 αυγό
- αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Η βασική διαφορά της γέμισης από την οθωμανική συνταγή είναι τα αρωματικά φυτά και το τυρί. Βράζω το κοτόπουλο σε λίγο νερό, μαζί με το κρεμμύδι μέχρι που να κρατάει μεν, να είναι ψημένο δε. Χρησιμοποιώ το μπούτι από το κοτόπουλο, γιατί το κρέας είναι πιο νόστιμο. Η συνταγή βεβαίως μπορεί να γίνει και με στήθος.
Αφού βγάλω το κοτόπουλο από τη φωτιά, το αφήνω να κρυώσει και μετά αφαιρώ προσεκτικά την πέτσα, γιατί θα την χρησιμοποιήσω για τη σκέπη. Με το χέρι μαδάω τα μπουτάκια. Προσοχή: τα κομμάτια του κοτόπουλου πρέπει να είναι μεσαίου μεγέθους ώστε να καταλαβαίνεις ότι τρως κοτόπουλο και όχι μια άμορφη μάζα που θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε. Σε χωριστό σκεύος τοποθετώ το κρεμμύδι για να κρυώσει.
Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί και προσθέτω το μίγμα στις φόρμες. Καλύπτω με την πέτσα και φουρνίζω για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Στα τελευταία πέντε λεπτά ανεβάζω την θερμοκρασία στο 200 για να πάρει χρώμα η σκέπη.
Σερβίρισμα και απόλαυση
Μετά το ψήσιμο, βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να ηρεμήσει η τάρτα για 10 περίπου λεπτά. Αφαιρούμε από τη φόρμα και σερβίρουμε σόλο. Απολαμβάνουμε κατά προτίμηση, είτε με το χέρι, είτε με μαχαιροπήρουνα, μπουκιά - μπουκιά, πίνοντας ένα ποτήρι δροσερή μαλαγουζιά.
Προσοχή: η μισή απόλαυση της τάρτας αυτής προέρχεται από τη σκέπη. Όσοι και όσες δεν τρώτε τη σκέπη, μη μπείτε παρακαλώ στον κόπο να γευθείτε την τάρτα, είναι γάμος χωρίς νύφη.
*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι ο δημιουργός του blog ΕΥΩΧΙΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Κοτόπιτα I: η αρχόντισσα του Μαρόκου
- Κοτόπιτα: στην εξοχή και στην πόλη
- Τάρτα μελιτζάνας με νόστιμο κόλπο
- Όταν το κοτόπουλο συνάντησε την παρέα της μουστάρδας, των μανιταριών και του εστραγκόν
- Ωμοφαγική τάρτα με λάιμ που μυρίζει και φωνάζει «καλοκαίρι»!
- Τάρτα με κρέμα φέτας και μπέικον και ξέχνα τις πίτσες!
- Ψητό κοτόπουλο όπως το κάνουν στις ψησταριές