Πατάτες ογκρατέν με τα όλα τους
Πανσέτα, μανιτάρια και τριών λογιών πιπέρια.
Οι σημερινές πατάτες ογκρατέν έχουν απ' όλα, είναι χορταστικές και εύκολες στην ετοιμασία, αρκεί να πετύχετε γευστική μπεσαμέλ.
Η συνταγή που ακολουθώ πιστά για την μπεσαμέλ δεν περιλαμβάνει αυγά, παρά μόνο βούτυρο, αλεύρι, γάλα, λιγοστό αλάτι και, τέλος, μοσχοκάρυδο.
- 1 κιλό πατάτες νέας σοδειάς
- 300 γρμμ. μανιτάρια διάφορα φρέσκα
- 1 κρεμμύδι
- 300 γραμμ. πανσέτα (ή μπέικον) σε μια φέτα
- 200 γραμμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.γλ. τριμμένο δεντρολίβανο
- λευκό πιπέρι τριμμένο
- αλλάτι και πιπέρι
Για την μπεσαμέλ:
- 500 ml φρέσκο γάλα πλήρες
- 50 γραμμ. βούτυρο
- 50 γραμμ. αλεύρι
- λίγο αλατάκι
- μισό κ.σ. πάπρικα γλυκιά
Ετοιμάστε πρώτα την μπεσαμέλ (με τον τρόπο που περιγράφω εδώ), χωρίς να την δέσετε πάρα πολύ. Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτες τις σε φετούλες, πάχους μισού εκατοστού. Βάλτε τις σε ένα σκεύος και πασπαλίστε τις με αλάτι. Καθαρίστε τα μανιτάρια με ένα βρεγμένο πανάκι και κόψτε τα σε φετούλες.
Σε ένα τηγάνι βάλτε το λάδι και μαράνετε το κρεμμύδι αφού το ψιλοκόψετε. Κόψτε την πανσέτα (ή το μπέικον) σε κυβάκια και προσθέστε τα στο τηγάνι να ροδίσουν. Τέλος προσθέστε τα μανιτάρια, το δεντρολίβανο, άσπρο-μαύρο πιπέρι και αλάτι.
Σοτάρετε για λίγα λεπτά, κατεβάστε το από τη φωτιά και προσθέστε το στις πατάτες. Ανακατέψτε να αναμειχθούν τα υλικά. Σε ένα πυρέξ στρώστε λίγες κουταλιές από την μπεσαμέλ. Ρίξτε από πάνω το μίγμα με τις πατάτες και ισιώστε την εποφάνειά του. Περιχύστε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίστε με κεφαλογραβιέρα.
Ψήστε στους 220 βαθμούς για μια ωρίτσα, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.
*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg