Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κριθαρένιες μπουκιές με σπιτική ρικότα, ντομάτα και δυόσμο

του Νίκου Μορόπουλου Συνταγέςρικότα, τυρί, παξιμάδια, ντομάτα

Το φτιάξιμο του τυριού πάντα ασκούσε μια μαγική επιρροή επάνω μου. Ακόμη και η μαγεία όμως μπορεί να έρθει πιο κοντά στην πραγματικότητα χωρίς να εξαφανιστεί πλήρως. Στον μικρόκοσμό μου αυτή η υβριδική μαγεία – πραγματικότητα είναι κάτι ξεχωριστό. Σήμερα, λοιπόν, φτιάχνω ρικότα. Είναι πανεύκολο και το αποτέλεσμα απολαυστικό. Η ρικότα είναι γαλακτοκομικό προϊόν, μερικοί το λένε και τυρί. Το όνομα είναι ιταλικό και σημαίνει «διπλά μαγειρεμένο». Αυτό οφείλεται στο ότι παραδοσιακά η ρικότα γίνεται από το ξυνόγαλο που παράγεται από τη διαδικασία παραγωγής τυριού. Το μίγμα αυτό ξαναμπαίνει στη φωτιά, προστίθεται λίγο γάλα ακόμη, κάποια όξινα και παράγεται η ρικότα. 

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Παραδοσιακά η ρικότα – όπως και οι συνονόματες μαλακές μυζήθρες και τα ανθότυρα – παράγονται από γάλα προβάτου ή κατσικίσιο, η σημερινή συνταγή όμως για πρακτικούς λόγους έχει γάλα και κρέμα από αγελάδα. Η ρικότα σαν προϊόν είναι εξαιρετικά εύκαμπτο και χρησιμοποιείται και σε αλμυρά αλλά και σε γλυκά πιάτα. Τα κανόλι της Νάπολης στην Ιταλία αλλά και την Σικελία είναι παροιμοιώδη. Σήμερα θα περιροριστώ σε ένα ελαφρώς αλμυρό μεζεδάκι.

Υλικά

Παρακάτω θα βρείτε τις αναλογίες για τη ρικότα. Οι ποσότητες της συνταγής κάνουν μία κούπα, οπότε κάνετε όσο θέλετε, κρατώντας τις αναλογίες.

  • δύο κούπες γάλα με πλήρη λιπαρά
  • μία κούπα κρέμα γάλακτος
  • μια κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • τρεις κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού ή λευκό ξύδι

Εκτέλεση

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα μέχρι να φτάσει το μίγμα τους 80 βαθμούς Κελσίου. Εκτός και αν είστε «μάγοι», προτείνω ενθέρμως την χρήση θερμομέτρου. Ένας από τους λόγους που τόσες και τόσες φιλόδοξες προσπάθειες κατέληξαν στο κουπάκι της γάτας ή το δίκτυο αποχέτευσης είναι ότι το μίγμα δεν έχει την κατάλληλη θερμοκρασία. Υπάρχει ένα διάστημα ανοχής 5 βαθμοί επάνω ή κάτω.

Προσθέτουμε το αλάτι και το λεμόνι, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι ότου να αρχίσει να πήζει το μίγμα. Συνεχίζουμε την ανάδευση για 5 λεπτά ακόμη και αφαιρούμε με μια κουτάλα. Για να στραγγίσει το μίγμα είναι καλύτερο να το τοποθετήσουμε σε μια λεπτή πετσέτα και να το αφήσουμε για τουλάχιστον μια ώρα.

Μετά τοποθετούμε σε ένα δοχείο που κλείνει και αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.

Σερβίρισμα

Παίρνουμε παξιμαδάκια και στρώνουμε λίγο ρικότα. Από πάνω τοποθετούμε κυβάκια από φρέσκες ντομάτες. Διακοσμούμε με φύλλα δυόσμου και τρίβουμε λίγο μαύρο πιπέρι.

Πριν προσθέσετε αλάτι, δοκιμάστε την ρικότα. Το έδεσμα δεν πρέπει να είναι πολύ αλμυρό, σε βαθμό που να χάνεται η γλυκύτητα της ρικότα. Αν θέλετε προσθέστε και λίγο ελαιόλαδο. Εγώ δεν βάζω, αλλά σε πολλούς αρέσει.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Αυτές οι μπουκίτσες είναι νόστιμες, δροσερές, τραγανές, αρωματικές, πικάντικες και πολύ ελαφρές, κάτι το οποίον μου δίνει τη δικαιολογία να καταναλώσω τουλάχιστον τέσσερις στην καθισιά μου ή πολλές φορές και στην ορθοστασία μου. Το οποίον σημαίνει ότι για να είστε εντάξει θα πρέπει να  έχετε αρκετή ποσότητα ρικότα.

«Φρόντισε για να έχεις.»

*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι ο δημιουργός του blog ΕΥΩΧΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'