Τα αλμυρά κεκάκια του πρωινού μου
Μπορεί να έχουμε συνηθίσει τα κέικ γλυκά, και κυρίως σοκολατένια, όμως και τα αλμυρά είναι εξίσου νόστιμα, είτε σαν ορεκτικό ή δίπλα στον καφέ για πρόγευμα χορταστικό. Με τη ζύμη που θα ετοιμάσετε μπορείτε είτε να ψήσετε ένα κέικ σε μεγάλη φόρμα ή μπόλικα μικρά κεκάκια (μάφινς) με γιαβιέρα και μπέικον. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για ζουμερό και νόστιμο πρωινό;
Αλμυρό κέικ με γιαβιέρα και μπέικον
- 150 γρ. αλεύρι
- 75 γρ. κρέμα γάλακτος
- 10 γρ. μαγιά ξηρή
- 3 αυγά
- 75 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 100 γρ. μπέικον σε λωρίδες ή όποιο αλλαντικό θέλετε
- 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ κ.γ αλάτι
- ¼ κ.γ μοσχοκάρυδο τριμμένο
Εκτέλεση:
Σωτάρετε το μπέικον σε αντικολλητικό τηγάνι, για 3-5 λεπτά, και το στραγγίζετε με χαρτί κουζίνας για να φύγει το λίπος. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε το βούτυρο, τα αυγά και την κρέμα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο (προσοχή να μη βράσει).
Βάζετε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύετε με το φτερό μέχρι να γίνει ένα ρευστό μείγμα. Βάζετε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα κέικ του μισού κιλού ή σε φόρμα για ατομικά μάφινς και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου.