Γιουβαρλάκια κοτόπουλου με αβγολέμονο
Γιουβαρλάκια! Λατρεμένο φαγάκι ειδικά όταν ο καιρός αρχίζει και κρυώνει. Αρέσει πολύ και στα παιδιά! Έτσι δεν είναι; Μα και οι μεγάλοι πού και πού θέλουμε τη γευστική αλλαγή μας, έτσι είπα να τα δοκιμάσω με κιμά κοτόπουλου. Για να τα φτιάξεις ακολουθείς την ίδια διαδικασία με τα κλασσικά γιουβαρλάκια.
Θα χρειαστείς:
- ½ κιλό κιμά κοτόπουλου
- 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στον τρίφτη
- 1 αυγό
- 2 χούφτες ρύζι καρολίνα
- 1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό & 1 άνηθο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για τον ζωμό
- 2 κ.σ. αλεύρι
- αλάτι & πιπέρι
- 1 φύλλο δάφνη
- 1 ζωμό λαχανικών σε 1 λίτρο χλιαρό νερό*
Πλάθεις καλά τον κιμά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά σου και ετοιμάζεις μικρές μπαλίτσες. Τις αφήνεις στο ψυγείο για 10 λεπτά να σφίξουν.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνεις το νερό με τον ζωμό λαχανικών, το φύλλο δάφνης και το ελαιόλαδο. Μόλις πάρει βράση, ρίχνεις τα γιουβαρλάκια και σκεπάζεις. Δεν θα χρειαστείς περισσότερο από 20 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζεις το αβγολέμονο. Χτυπάς το ασπράδι του αυγού σε μια αφράτη μαρέγκα, στη συνέχεια προσθέτεις τον κρόκο συνεχίζοντας το χτύπημα και τέλος προσθέτεις τον χυμό λεμονιού στον οποίο έχεις προσθέσει 3 κ.σ. από τη σαλτσούλα του φαγητού. Περιχύνεις το αβγολέμονο στο φαγητό και σερβίρεις με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι.
*καθώς δεν είμαι και πολύ φίλη των έτοιμων ζωμών (αν μπορείς να τους ετοιμάσεις μόνος σου), γι’ αυτό το φαγάκι βάζω 1 κρεμμύδι, 1 πατάτα και 1 καρότο να πάρουν βράση μαζί με το φύλλο δάφνης και το ελαιόλαδο. Η νοστιμιά και τα αρώματα των πραγματικών λαχανικών δεν συγκρίνονται.
Η συνταγή είναι από το blog της MamaTsita