Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Χούμους και ρεβυθοκεφτέδες, Falafel House

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςφαλάφελ, χούμους, ρεβυθοκεφτέδες, ταχίνι, ρεβύθια, αραβική πίτα, Majent Alomari, Μαζέντ Αλομαρί, σεφ, Falafel House, Μοναστηράκι

Μια αραβική πίτα γεμισμένη με φαλάφελ και χούμους, δηλαδή ρεβυθοκεφτέδες και σάλτσα ρεβυθιών με ταχίνι, είναι το πολυαγαπημένο street food σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Πριν από ένα χρόνο, ο σύριος Majed Alomari* έστησε στην οδό Αθηνάς 23, κοντά στο Μοναστηράκι, ένα συριακό φαλαφελατζίδικο. Οι επισκέπτες, λοιπόν, που περνάνε από την πιο τουριστική γειτονιά της πόλης μας έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν (στο πόδι) αυθεντική κουζίνα της Ανατολής. Και οι Έλληνες, όμως, αγάπησαν αμέσως τις χορτοφαγικές λιχουδιές του Falafel House και τις τιμούν δεόντως. Το χούμους του Μαζέντ είναι το πιο νόστιμο που έχουμε δοκιμάσει στην Αθήνα, το ίδιο και τα φαλάφελ του, του ζητήσαμε λοιπόν τη συνταγή και μας την έδωσε με μεγάλη χαρά.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Φαλάφελ

Υλικά 

  • ½ κιλό ρεβίθια 
  • 200 γρ. κρεμμύδι ξερό 
  • 5 σκελίδες σκόρδο 
  • 2 κ.τ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο 
  • ½ μάτσο φρέσκο κόλιανδρο 
  • ½ κ.τ.σ. αλάτι 
  • 1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 κ.γλ. κύμινο
  • 1 κ.γλ. μαύρο πιπέρι 
  • 1 λίτρο λάδι για το τηγάνισμα 

Μουσκεύουμε τα ρεβίθια για 12 ώρες. 
Τα στραγγίζουμε και τα χτυπάμε στο μίξερ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα. Τα σερβίρουμε ζεστά με φρέσκα λαχανικά, σος από ταχίνι και αραβική πίτα.

Το χούμους είναι μια νόστιμη και πολύ θρεπτική σάλτσα με ταχίνι και ρεβύθια, photo: Κική Τριανταφύλλη
Το χούμους είναι μια νόστιμη και πολύ θρεπτική σάλτσα με ταχίνι και ρεβύθια, photo: Κική Τριανταφύλλη

Χούμους

Υλικά

  • ½ κιλό ρεβύθια
  • 1 κ.τ.σ. αλάτι
  • 3 σκελίδες σκόρδου
  • 1 ποτήρι χυμό λεμονιού
  • 1.200 γρ. ταχίνι
  • ελαιόλαδο, ντομάτα, μαϊντανός για το σερβίρισμα

Μουσκεύουμε τα ρεβύθια σε νερό για 10 ώρες. Τα βράζουμε, στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με νερό. Χτυπάμε τα βρασμένα ρεβύθια στο μίξερ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε όλα μαζί. Σε περίπτωση που βγαίνει πηχτό προσθέτουμε λίγο νεράκι. Το χούμους σερβίρεται με ψιλοκομμένη ντομάτα, ψιλοκομμένο μαϊντανό και ελαιόλαδο.

*Το Falafel House του Majed Alomari

Η κουζίνα είναι ανοιχτή στην οδό Αθηνάς, photo: Κική Τριανταφύλλη
Η κουζίνα είναι ανοιχτή στην οδό Αθηνάς, photo: Κική Τριανταφύλλη

Το όνομά του θα πει σπουδαίος, άνθρωπος που κάνει σημαντικά πράγματα, και ο Μαζέντ φροντίζει να το τιμά αναλόγως. Ίσως τον έχετε δει στην τηλεόραση αυτό τον καιρό γιατί, εκτός από μάγειρος, είναι και διερμηνέας της οργάνωσης "Μετάδραση". (Πρόσφατα βρέθηκε δίπλα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όταν υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς). Σε κάθε περίπτωση, το αφεντικό του Falafel House είναι ένας γλυκύτατος, εξαιρετικά ευγενής, φιλόξενος και φιλοπρόοδος άνθρωπος, όπως και οι περισσότεροι από τους συμπατριώτες του.

Τραπεζάκια έξω, photo: Κική Τριανταφύλλη
Τραπεζάκια έξω, photo: Κική Τριανταφύλλη

Φίλος και συνεργάτης του σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, ο Majed ήρθε στην Ελλάδα το 2004 αφού προηγουμένως είχε δουλέψει στα καλύτερα εστιατόρια της Δαμασκού. ‘Eμαθε ελληνικά στο Τμήμα Ελληνομάθειας της Φιλοσοφικής Σχολής και στη συνέχεια σπούδασε στα ΤΕΙ, στο τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων. Μέλος της Λέσχης Ελλήνων Αρχιμαγείρων, υπεύθυνος για τους μπουφέδες της πρεσβείας της Συρίας, σεφ του Mezza στο Lagonisi Resort, δίδαξε μαγειρική και ζαχαροπλαστική στη σχολή Le Monde, ενώ επίσης μαγείρεψε στο 1ο Gourmet Festival στη Σάνη Χαλκιδικής το 2007.

Ο Μαζέντ Αλομαρί είναι υπεύθυνος για τις συνταγές και για την καλή λειτουργία του μαγαζιού, photo: Κική Τριανταφύλλη
Ο Μαζέντ Αλομαρί είναι υπεύθυνος για τις συνταγές και για την καλή λειτουργία του μαγαζιού, photo: Κική Τριανταφύλλη

Στο Falafel House, ο Alomari έχει εκπαιδεύσει νεαρούς και νεαρές (άνεργοι και ανειδίκευτοι είναι εδώ το κριτίριο πρόσληψης), που ψήνουν τα φαλάφελ γαντοφορεμένοι μπροστά στη τζαμαρία της βιτρίνας. Εκτός από την παραδοσιακή συνταγή με χούμους, ντομάτα, μαρούλι, πίκλες και σως ταχίνι (2,5 ευρώ), ο σεφ προτείνει επίσης μια δροσερή παραλλαγή με σως γιαουρτιού και δυόσμο, συνδυάζει επίσης τα τραγανά φαλάφελ του με πικάντικη μεξικάνικη σάλτσα, βάζει μια αμερικάνικη πινελιά με ψιλοκομμένο άσπρο και κόκκινο λάχανο και μαγιονέζα.

Το κνάφε ή κιουνεφέ έχει γέμιση τυριού, ραντίζεται με ελαφρύ σιρόπι και πασπαλίζεται με φυστίκι Αιγίνης, photo: Κική Τριανταφύλλη
Το κνάφε ή κιουνεφέ έχει γέμιση τυριού, ραντίζεται με ελαφρύ σιρόπι και πασπαλίζεται με φυστίκι Αιγίνης, photo: Κική Τριανταφύλλη

Η μπαμπαγκανούς του είναι απίθανη (οι μελιτζάνες ψήνονται στο μαγαζί κάθε πρωί) όπως και η σαλάτα φατούς με τραγανά κομματάκια αραβικής πίτας και σουμάκ, ενώ η μεγαλύτερη επιτυχία του είναι το κνάφε (ή κιουνεφέ) παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό της Μέσης Ανατολής από καταϊφι, γεμισμένο με ένα μείγμα γλυκών τυριών και πασπαλισμένο με φυστίκι Αιγίνης που ψήνεται σε χάλκινα ταψάκια πάνω σε ένα ειδικό φουρνάκι – σπιράλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'