Ζύμωμα στο χωριό και ψωμί όπως παλιά
Ψωμί όπως το ζύμωνε η μάνα, στη σκάφη ζυμώματος και με αλεύρι από τον μύλο. Βέβαια η μάνα ζύμωνε με προζύμι αλλά τώρα εδώ δεν υπάρχει και οι περισσότερες γυναίκες που ζυμώνουν (αν ζυμώνουν) χρησιμοποιούν μαγιά. Στο εξής θα απολαμβάνουμε τα πρωινά μας με φρέσκο ψωμί και τις νέες μου μαρμελάδες.
Για δυο φρατζόλες χρειαστήκαμε:
- 750 γρ. αλεύρι σκληρό
- 300 γρ. αλεύρι μαλακό
- 30 γρ. μαγιά νωπή
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 500 ml χλιαρό νερό (ή όσο πάρει, όπως έλεγε κι η μάνα)
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας λάδι
- σουσάμι
Διαδικασία
Σε ένα βαθύ πιάτο βάλαμε λίγο από το μαλακό αλεύρι με τη ζάχαρη και τη μαγιά και προσθέσαμε λίγο νερό ώστε να γίνει χυλός. Αυτό έμεινε για 15 λεπτά ώσπου φούσκωσε και παραλίγο να βγει από το πιάτο.
Στη σκάφη ζυμώματος κοσκινίσαμε το αλεύρι και ανοίξαμε ένα λακουβάκι στη μέση. Εκεί προστέθηκε το αλάτι, το λάδι και το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύτηκαν όλα και προσθέσαμε σταδιακά το νερό ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική.
Με δύναμη ο Θανάσης ζύμωσε για 10 λεπτά περίπου. Έγιναν δύο φρατζόλες οι οποίες μπήκαν σε ελαφρά λαδωμένο ταψί με μπόλικο σουσάμι, το αγαπημένο του.
Έμεινε για μια ώρα σε χλιαρό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο και ψήθηκε για μια ώρα στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις.
*Η Ξανθή Μπαξεβάνη διατηρεί το blog Συνταγές της Ασπρούλας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Ψωμί χωρίς ζύμωμα; Είναι γεγονός!
- Φοκάτσια στο πι και φι
- Θεσσαλικό ψωμί με προζύμι
- Ζυμώνω το ψωμί του σπιτιού μου
- Ψωμί με μέλι και καρύδια, της Ανεράδας
- Ασπρο-μαύρο, ψωμί για αρχάριους με μπύρα
- Χριστόψωμο όπως παλιά
- Σπιτικό ψωμί: το ανάπιασμα του προζυμιού
- Λαγάνα με υγρό προζύμι, μέλι και ταχίνι
- Λαζαράκια, τα ψωμάκια του παλιού καιρού
- Καθαρά Δευτέρα: φέτος τρώμε λαγάνα από σπίτι