4ο Premier Gastronomy Festival: πάμε Μπάνσκο!
Κάθε χρόνο και μεγαλύτερο, το Premier Gastronomy Festival ξεκίνησε και φέτος, κερδίζει εντυπώσεις και ολοκληρώνεται σήμερα, Κυριακή 22 Νοεμβρίου, στο πολυτελές «Premier Luxury Mountain Resort», στο δημοφιλές χιονοδρομικό του Μπάνσκο, στη Βουλγαρία. Διεθνώς αναγνωρισμένοι αλλά και ταλαντούχοι σεφ, ο Gianfranco Chiarini, ο Χρόνης Δαμαλάς, ο Πατέρας Επιφάνιος, ο Petar Yorgov και ο Σταμάτης Τσίλιας ταξίδεψαν και ταξιδεύουν τους επισκέπτες με γεύσεις από τη μοναστηριακή κουζίνα του Αγίου Όρους και τη γοητευτική ιαπωνική μέχρι την υψηλή ιταλική και τη βιολογική βουλγαρική κουζίνα.
Τα γαστρονομικά δείπνα συνοδεύονται από εκλεκτά κρασιά της Bibendum και της Domaine Boyar, σε συνδυασμό με γευστικές δοκιμές κρασιού από διακεκριμένους σομελιέ όπως ο Dimitar Nikolov, η Kristina Ivanova και ο Marin Atanasov. Άκρως ενδιαφέρον αναμένεται το φινάλε του φεστιβάλ, όπου ο Σταμάτης Τσίλιας* θα είναι ο σεφ που θα κλείσει με ένα ελληνοτουρκικό fusion μενού το 4ο Premier Gastronomy Festival. Μέρος του μενού του και τα πολίτικα ισλί, ημισιροπιαστό ποντιακό γλυκό με ρίζες από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα κεράσματα των Καραμανλήδων την εποχή των Χριστουγέννων ή το Πάσχα και έγινε γνωστό στη Μακεδονία μέσα από τις ανταλλαγές πληθυσμών, από το 1923 και ύστερα. Το όνομά του σημαίνει στα τούρκικα “δουλεμένο”, καθώς παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου στο χέρι.
[Λίγα περισσότερα για το ξενοδοχείο και το φεστιβάλ εδώ.]
Πολίτικα Ισλί
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
- 200 ml χυμό πορτοκάλι φρεσκο
- 7½ γρ. μπέικιν πάουντερ
- 7½ γρ. σόδα μαγειρικης
- μια πρέζα αλάτι
- 200 ml ελαιόλαδο ανακατεμένο με 200 ml καλαμποκέλαιο
Για τη γέμιση
- 180 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- 30 γρ. ζάχαρη
- 7 γρ. κανέλα
- 4 γρ. γαρύφαλλο σκόνη
Για το σιρόπι
- 500 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. μέλι
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 100 ml χυμό πορτοκάλι φρέσκο
- 30 0ml νερό
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Βράζουμε όλα τα υλικά για 8-10 λεπτα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για τη ζύμη
Σε μια κανάτα προσθέτουμε 100ml περίπου από τον χυμό πορτοκαλιού και διαλύουμε πολύ καλά τη σόδα και το μπέικιν. Στον κάδο του μίξερ (γάντζο) προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (και τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού) εκτός από το αλεύρι. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι στο μίξερ και στη συνέχεια τον χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα και το μπέικιν.
Η ζύμη ειναι έτοιμη όταν μαζεύεται επάνω στον γάντζο και ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά της γέμισης. Κόβουμε λίγο από το ζυμάρι μας, πλάθουμε μπαλάκι, το πατάμε με τις παλάμες μας και με ένα κουταλάκι βάζουμε λίγη από τη γέμιση στο κέντρο.
Κλείνουμε καλά και συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα. Τοποθετούμε τα ισλί σε λαδόκολλα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά. Βάζουμε τα ισλί, όπως είναι καυτά, στο κρύο σιρόπι να σιροπιαστούν καλά.
* Ο Σταμάτης Τσίλιας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε μαγειρική τέχνη στην Ελλάδα και στο N.C.F.E College. Έχει εργαστεί σε ξενοδοχεία και εστιατόρια της Ελλάδος και του εξωτερικού όπως το «Σκορδο & Κρεμμύδι» στον βραβευμένο «Νικολα της Σχοινούσας» στο Μυκονιάτικο «Bellagio» και πρόσφατα στο αθηναϊκό "Malvazia". Μεγάλη του επιτυχία η βράβευση του εστιατορίου «Μολών Λαβέ» στη Μόσχα της Ρωσίας όπου συμπεριλήφθηκε στα 10 καλύτερα εστιατόρια της πόλης για το 2014. Την ίδια χρονική στιγμή το ρεστοράν βραβεύεται από την La Chaîne ως το 5ο καλύτερο της Ρωσίας ενώ στον ίδιο απονέμεται ο τίτλος του «chef des Rôtisseurs». Στόχος του είναι να αναδείξει την ελληνική κουζίνα σε όλες τις μορφές της αλλά και τα προϊόντα που βγαίνουν από τον τόπο μας. Φέτος, εργάζεται ως Executive chef στο Premier στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας όπου ετοιμάζεται να δημιουργήσει μοναδικά projects.