Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

«Γύρος» κοτόπουλο για σουβλάκι από σπίτι

της Βαγγελιώς Κασσαπάκη Συνταγέςκοτόπουλο, γύρος, σουβλάκι, σπιτικό σουβλάκι

Στο σπίτι είναι μάλλον δύσκολο να φτιάξουμε αυθεντικό γύρο, παρόλο που κυκλοφορούν κατάλληλες συσκευές. Είναι όμως χρονοβόρο και μάλλον έχει να κάνει με μεγάλες ποσότητες. Έτσι πολλές από μας έχουμε επινοήσει διάφορες εναλλακτικές για να ξεγελάσουμε κατά καιρούς τα παιδιά μας με κάτι πιο υγιεινό από τους γύρους του εμπορίου. Η δική μου εκδοχή είναι εύκολη και γρήγορη. Την λέω μάλιστα και διαίτης γιατί, τα τελευταία χρόνια, φτιάχνω τον κοτόγυρό μου με φιλέτο είτε από στήθος είτε από μπούτι κοτόπουλου, χωρίς όμως το δέρμα. Απαραίτητο για να τον φτιάξουμε είναι ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Υλικά

  • φιλέτο στήθος ή μπούτι από 1 κοτόπουλο (περίπου 700 γρ. ή λίγο λιγότερο)
  • 1 γεμάτη κουταλιά γιαούρτι
  • 1-2 κουταλιές ξύδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη ή κύμινο
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο

Για το γαρνίρισμα

  • πίτες για γύρο
  • ωμές ροδέλες κρεμμυδιών
  • φέτες ντομάτας,
  • στραγγιστό γιαούρτι

(και τηγανητές πατάτες για όσους δεν φοβούνται τις θερμίδες...)

Επί το έργον:

Χωρίζουμε το στήθος σε δυο μέρη και με καλό μαχαίρι το κόβουμε σε λεπτά φιλετάκια. Τα πλένουμε και στραγγίζουμε το νερό. Συγκρατούμε με το χέρι μας τα φιλετάκια και αδειάζουμε το νερό από το σκεύος που το πλύναμε. Έτσι συγκρατεί κάποια μικρή ποσότητα νερού.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το γιαούρτι και τη ρίγανη ή το κύμινο. Αφήνουμε να μαριναριστεί 1-2 ώρες. Παράλληλα ετοιμάζουμε και τις ροδέλες κρεμμυδιών.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και το βάζουμε να κάψει. Αδειάζουμε τα φιλετάκια μαζί με τη μαρινάδα και τα απλώνουμε ώστε να τα έχουμε σε μια στρώση.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Αφήνουμε να ψήνονται σε δυνατή θερμοκρασία χωρίς να ανακατέψουμε μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους και να ψηθούν από τη μια πλευρά.

Γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά με μια λαβίδα και αφήνουμε να ξεροψηθούν εξωτερικά. Δεν τα ανακατεύουμε συνέχεια, αφήνουμε να ψήνονται απλώς. Η όλη διαδικασία θα πάρει 12-15 λεπτά το πολύ!

Σερβίρουμε σε πίτες που ψήνουμε σε αλειμμένο με λάδι αντικολλητικό τηγάνι, συμπληρώνοντας τα γνωστά συνοδευτικά κάθε γύρου, ή σε πιάτο με ό,τι πρόσθετο μας αρέσει! Προφανώς τρώγεται καλύτερα ζεστός.

Παρατηρήσεις:

  • Θεωρώ ότι του πηγαίνει περισσότερο το κύμινο. Επειδή όμως είναι «δύσκολο» μπαχαρικό, προτείνω ως δεύτερη επιλογή τη ρίγανη. Αν τον θέλουμε πιο πικάντικο, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο καυτερό κοκκινοπίπερο ή κάποια πικάντικη μουστάρδα στη μαρινάδα.
  • Με ανάμεικτο στήθος και μπούτι είναι καλύτερος αλλά για ευνόητους λόγους εγώ τον φτιάχνω πιο συχνά με στήθος.
  • Οι ποσότητες που δίνω είναι αρκετές για 3-4 πίτες. Αν θέλουμε μεγαλύτερη ποσότητα, είναι καλύτερα να τον βάλουμε στο τηγάνι σε δυο δόσεις. Το «μυστικό» είναι να ξεροψηθούν τα κομματάκια σε δυνατή θερμοκρασία και η μεγάλη ποσότητα δεν θα την αφήσει να αναπτυχθεί γρήγορα.

*Για επιπλέον φωτογραφίες από τα στάδια της ετοιμασίας και παρατηρήσεις δείτε το blog της Βαγγελιώς Κασσαπάκη, Γαστρονομικός περίπλους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Βαγγελιώς Κασσαπάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'