Όταν ψήνω σάμαλι...
Της αρέσει πολύ. Όταν ψήνω σάμαλι, νιώθω σαν αυτό να είναι το άρωμα της γιαγιάς μου. Αυτή τη συνταγή για το τέλειο - πιστέψτε με - σάμαλι δεν θα την έδινα ποτέ, γιατί ήθελα να έρχονται σ' εμένα για καφέ ελληνικό και σάμαλι τέτοιο, που πουθενά δεν υπάρχει. Όμως είμαι σε προσπάθεια αυτοβελτίωσης...
Σάμαλι
Για 12 μερίδες:
- 500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 150 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
- 150 γρ. ζάχαρη
- 8 - 10 κρυστάλλους μαστίχας κοπανισμένους
- 1 μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλιά του γλυκού σόδα
- 1 ½ κούπα νερό
- 1 φακελάκι βανίλια σε σκόνη
- φλοίδες αμυγδάλου
Για το σιρόπι:
- 3 κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
- 1 φακελάκι βανίλια σε σκόνη
Σε ένα σκεύος αναμειγνύω το ψιλό και το χονδρό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και τη σόδα. Κρατώ δυο κουταλιές ψιλό σιμιγδάλι και τις ρίχνω στο μπλέντερ μαζί με τη μαστίχα. Κάπως έτσι πετυχαίνω εύκολα να κάνω τη μαστίχα μου σκόνη χωρίς κόμπους. Τα ανακατεύω όλα μαζί και προσθέτω το νερό. Σε μέτριο πυρέξ που έχω περάσει καλά με λιωμένη μαργαρίνη, ρίχνω το μείγμα. Πασπαλίζω με τα flakes αμυγδάλου.
Σκεπάζω με λαδόκολλα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στις αντιστάσεις για 15 λεπτά. Ξεσκεπάζω και αφήνω περίπου άλλα 25 λεπτά για να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Το βγάζω από τον φούρνο και το αφήνω να κρυώσει. Μετά από καμιά ώρα, ετοιμάζω το σιρόπι και αφού χαράξω το γλυκό μου, περιχύνω με το καυτό σιρόπι. Αναστενάζω ανά τακτά χρονικά πάνω απ' το ψημένο αμύγδαλο που ευωδιάζει βρεγμένο απ' το σιρόπι. Ψήστε το και καλέστε εκείνους που αγαπάτε. Είναι και νηστίσιμο.