Σιροπιαστό κέικ πορτοκάλι με κράνμπερις
Το πορτοκάλι απογειώνει με το άρωμά του ένα κοινό κέικ ενώ το σιρόπι του το ποτίζει μέσα για μέσα, έτσι μένει ζουμερό για μέρες. Τα μικρά κόκκινα κράνμπερις, που πολλοί τα βρίσκουν κάπως στυφά, ισορροπούν τη γλύκα του σιροπιού. Εκτός του ότι ωφελούν τον οργανισμό πολλαπλώς: είναι πολύ θρεπτικά, με ουσίες αντιοξειδωτικές και ενισχύουν την άμυνά του.
Για το κέικ θα χρειαστούμε:
- 250 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 125 γραμ. βούτυρο
- 200 γραμμ. μαύρη ζάχαρη
- 125 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 αυγά
- 50 γραμμάρια cranberries ψιλοκομμένα
- ξύσμα από δύο πορτοκάλια
Για το σιρόπι θα χρειαστούμε:
- 80 γραμμ. χυμό πορτοκάλι
- 120 γραμμ. ζάχαρη
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Εκτέλεση:
Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει και προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά. Στη συνέχεια ρίχνουμε εναλλάξ το γιαούρτι με το αλεύρι και τέλος το ξύσμα πορτοκάλι με τα cranberries. Βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη φόρμα του κέικ και ψήνουμε στου 175 βαθμούς για 45 ως 50 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε το κεικ από τον φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι - απλά να πάρει μια βράση - και το απλώνουμε με ένα πινέλο στο κέικ όσο είναι καυτό. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και ξεφορμάρουμε.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Θυμάστε το "μελαχρινό";
- Σιροπιαστή λεμονόπιτα: ποιος μπορεί να πει όχι;
- Κοπάνα στην κουζίνα: Κολλητικό κέικ μπαχαρικών
- Ζουμερό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο
- Κέικ πορτοκάλι, της ευκολίας
- Κέικ με τζίντζερ κονφί
- Το τραπέζι της γιορτής: φυσαλίδες και γλυκό ψωμί
- Κέικ με πολέντα, πορτοκάλια και αμύγδαλα
- Κέικ με passion fruit και μανταρίνι
- Οικονομικό κέικ tutti frutti με ελαιόλαδο
- Μας πρασίνισε το κέικ... όχι από το κακό του!
- Αλμυρό κέικ του τυροφάγου με καρότο και ελαιόλαδο
- Το νηστίσιμο κέικ σοκολάτας