Μαλακό και ζουμερό κέικ σοκολάτας
Δεν είναι απλά κέικ, είναι το τέλειο σοκολατο-κέικ. Έρωτας με την πρώτη μπουκιά, ας πούμε! Και να φανταστείς ότι δεν τρελαίνομαι για σοκολάτα. Τη συνταγή μου την χάρισε μια φίλη πριν πολλά χρόνια - μόλις άνοιξε η Ηλιόπιτα στη Σκόπελο - και μπορώ να πω ότι αγαπήθηκε πολύ. Σοκολάτα παντού, λίγη άχνη από πάνω για τη διακόσμηση και είμαστε έτοιμοι. Κάποιοι το προτιμούν με λίγη κρέμα γάλακτος και κάποιοι άλλοι με παγωτό. Αφήνω, λοιπόν, όλα αυτά και μπαίνω στο θέμα γιατί, ως σοβαρό κέικ, θέλει και αυτό τον χρόνο του!
Υλικά και οδηγίες
- 250 γρ. βούτυρο
- 250 γρ. ζάχαρη (1 ποτήρι)
- 4 αυγά
- λίγο κονιάκ
- 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 4 κ.σ. γάλα
- 4 κ.σ. γεμάτες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- λίγη βανίλια
- άχνη για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
Πριν ξεκινήσουμε την επιχείρηση κέικ καλό θα ήταν να έχουμε κάνει δύο-τρία βασικά πράγματα που θα μας βοηθήσουν ώστε να έχουμε σίγουρη επιτυχία. Αρχικά βγάζουμε το βούτυρο και τα αυγά από το ψυγείο ώστε να μην είναι πολύ παγωμένα.
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, σε χαμηλή φωτιά μαζί με το γάλα, και την αφήνουμε να περιμένει πάνω από το ζεστό νεράκι για να μην παγώσει ξανά. Χωρίζουμε τα αυγά (ασπράδια-κρόκοι) και τα αφήνουμε και αυτά στην αναμονή για λίγο. Και βέβαια αυτό που πρέπει να είναι πανέτοιμο είναι η φόρμα που θα υποδεχτεί το κέικ για να το ψήσει.
Την αλείφουμε με λίγο λάδι ή βούτυρο, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι έτσι ώστε να πάει παντού (πάτος-τοιχώματα) αναποδογυρίζουμε ώστε να φύγει το περίσσευμα αλευριού και την αφήνουμε και αυτή στην άκρη. Κοινώς, όλα είναι σε μία αναμονή! Μάλλον ήρθε η στιγμή να ξεκινήσουμε...
Στον κάδο του μίξερ ή σε μια λεκάνη λίγο βαθιά χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα ενώ προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα, τη βανίλια και το κονιάκ. Στη φάση αυτή χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε λίγο ακόμα ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
Σταματάμε το χτύπημα, με γρήγορες κινήσεις ξεπλένουμε τα εξαρτήματα του μίξερ να φύγει η σοκολάτα και ξεκινάμε να χτυπήσουμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Τώρα με απαλές και αέρινες κινήσεις - που μόνο εμείς ξέρουμε - αδειάζουμε σταδιακά τη μαρέγκα στο μείγμα της σοκολάτας και απαλά την ενώνουμε με αυτό προσεκτικά, να μη ξεφουσκώσει.
Μόλις όλα είναι σοκολατένια, είμαστε έτοιμοι να φουρνίσουμε το κέικ. Αδειάζουμε το μείγμα στην αλευρωμένη φόρμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 περίπου λεπτά στους 170-180 βαθμούς. Θέλουμε το γλυκό μας να παραμείνει ζουμερό και λίγο υγρό... άλλωστε το όνομα του είναι “μαλακό κεικ σοκολάτας”!
Σημείωση:
Για να είμαστε σίγουροι ότι ψήθηκε σωστά, λίγο πριν το βγάλουμε, κάνουμε μια δοκιμή βυθίζοντας απαλά τη μύτη ενός μαχαιριού στο κέντρο του γλυκού μας. Αν αυτό βγει με λίγη σοκολάτα, σημαίνει ότι έχει ψηθεί όσο πρέπει.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Το κέικ της απιστίας
- Σοκολατένιοι κύβοι, τύπου brownies (και κέικ κρουτόν)
- Κέικ σοκολάτας χωρίς αυγά, βούτυρο και γάλα
- Και κέικ σοκολάτας και τούρτα με βουτυρόκρεμα
- Κέικ λάβα: άσε τη σοκολάτα να τρέχει
- Σοκολατένιο κέικ με κόκκινο κρασί
- Το κέικ με κακάο θέλει το σιρόπι του!
- Οικονομικό κέικ tutti frutti με ελαιόλαδο
- Μας πρασίνισε το κέικ... όχι από το κακό του!
- Το νηστίσιμο κέικ σοκολάτας