Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Κοτόσουπα με φρέσκα και αφυδατωμένα λαχανικά

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςσούπα, κοτόπουλο, κοτόσουπα, λαχανικά, αφυδατωμένα λαχανικά, χορτόσουπα με μανιτάρια, τραχανάς, Μανιταροπροϊόντα Γρεβενών

Μια παχουλή κοτόσουπα με μπόλικα ψιλοκομμένα λαχανικά είναι ό,τι πρέπει για τα πρώτα κρύα: θρεπτική, τονωτική, πεντανόστιμη. Επιπλέον είναι πανεύκολη, αφού βράζουμε όλα μαζί τα υλικά και στο τέλος προσθέτουμε ωμό ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Σε μικρότερη ποσότητα από το συνηθισμένο μπορεί να γίνει και ορεκτικό πρώτης τάξης, για να ξεκινήσει νόστιμα ένα ωραίο τραπέζι.

Αν είχα παραστιά, είναι σίγουρο πως όλο τον χειμώνα στη μαρμίτα μου θα έβραζε συνεχώς μια σούπα. Δεν έχω, σούπες όμως φτιάχνω πολύ συχνά, με τραχανά, με λαχανικά, με ψάρι ή με κρέας, άλλοτε βελούδινες σαν κρέμα και άλλοτε με τα συστατικά τους να κολυμπάνε στον νόστιμο ζωμό. Με το πρώτο κρύο και με το πρώτο αψού μπαίνει στη φωτιά μια δυναμωτική κοτόσουπα. Άλλοτε βράζει σκέτο το κοτόπουλο μαζί με λίγο ρύζι (μετά την αυγοκόβω αυτή τη σούπα) και άλλοτε προσθέτω μπόλικα λαχανικά. ΄

Βγάζω από το ψυγείο ό,τι έχω, τα ψιλοκόβω και τα ρίχνω στην κατσαρόλα μαζί με το κοτόπουλο αφού προηγουμένως το ξαφρίσω. Σήμερα δεν είχα ρύζι. Εριξα, λοιπόν, μια χούφτα από αυτό τον υπέροχο τραχανά που έφερα τις προάλλες από τα Γρεβενά - υπάρχει και στην Αθήνα σε διάφορα ντελικατέσεν - με αφυδατωμένα μανιτάρια, καρότο, πουρέ πατάτας, κρεμμύδι, άγριο σκόρδο, σπανάκι, τσουκνίδα και μαϊντανό, την ενίσχυσα με ακόμα λίγα αφυδατωμένα λαχανικά που παίρνω από την Ευριπίδου, συνήθως για χορτόσουπες ή ντιπ και το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά για 3-4 πιάτα

  • 2 μπούτια από κοτόπουλο
  • 2-3 κολοκυθάκια
  • 2-3 καρότα
  • 2-3 μικρές πατάτες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 πράσο
  • 2-3 κ.τ.σ. χορτόσουπα με μανιτάρια, «Μανιταροπροϊόντα Γρεβενών»
  • 2-3 κ.τ.σ. αφυδατωμένα λαχανικά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1-2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ λεμόνι, χυμός

Εκτέλεση

Καθαρίζω τα μπουτάκια του κοτόπουλου από τις πέτσες και το λίπος και τα βάζω σε μια κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει. Εντωμεταξύ καθαρίζω και ψιλοκόβω τα λαχανικά σε μικρούς κύβους και ροδέλες.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Μόλις πάρει βράση το κοτόπουλο το ξαφρίζω καλά, ρίχνω στην κατσαρόλα τα φρέσκα και τα αφυδατωμένα λαχανικά και τη χορτόσουπα με τα αφυδατωμένα μανιτάρια, και προσθέτω όσο ζεστό νερό χρειάζεται για να τα σκεπάσει. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να ξεκολάει το κόκαλο από το κρέας του κοτόπουλου και τα λαχανικά να μαλακώσουν εντελώς. Αν χρειάζεται (αν έχει γίνει πολύ πηχτή η σούπα) προσθέτω λίγο ζεστό νερό, αφήνω να πάρει μια-δυο βράσεις ακόμη και κατεβάζω από τη φωτιά.

Ρίχνω τον χυμό του λεμονιού και το ελαιόλαδο, ανακατεύω και σερβίρω αμέσως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'