Σούπα με κάστανα και πράσινα μήλα
Δεν θυμάμαι πότε ακριβώς ήταν που άρχισαν να μου αρέσουν οι σούπες βελουτέ. Όταν ήμουν παιδί οτιδήποτε σε σούπα και δη αυτές οι πηχτές πολτοποιημένες, ήταν ικανές να ξεσπάσει σπίτι ο Β παγκόσμιος πόλεμος και το πιάτο να καταλήξει εκσφενδονισμένο στο νεροχύτη από την έξαλλη μαμά μου.
Τα «βίτσια» όμως γεννιούνται σιγά-σιγά κι έτσι σήμερα δεν νοείται εορταστικό και όχι μόνο, τραπέζι χωρίς μια σούπα βελουτέ.
Σούπα με κάστανα και πράσινα μήλα
Υλικά για 8-10 άτομα
- 4 κουταλιές σούπας μπράντι
- Μισό κιλό βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο
- 2 πράσινα μήλα, καθαρισμένα (τελευταία στιγμή για να μη μαυρίσουν), σε κύβους
- 2 στελέχη σέλερι, σε ροδέλες
- 2 καρότα μέτρια, σε ροδέλες
- 1 πράσο, το άσπρο μέρος
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 6 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
- Ελάχιστο θυμάρι
- Μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- Προαιρετικά: λίγο στραγγιστό γιαούρτι
Λιώνετε σε κατσαρόλα 4 κουταλιές από το βούτυρο και προσθέτετε τη ζάχαρη, ανακατεύεται και σωτάρετε μέσα τα κάστανα. Αλατοπιπερώνετε και γλασάρετε για 3-4 λεπτά, στη συνέχεια τα σβήνετε με το μπράντι και αφήνετε να εξατμιστεί.
Σε άλλη κατσαρόλα στο υπόλοιπο βούτυρο σωτάρετε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το πράσο, το σέλερι μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα προσθέτετε στην κατσαρόλα με τα κάστανα, βάζετε και τα μήλα και προσθέτετε το ζωμό και το θυμάρι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου μισή ώρα.
Πολτοποιείτε στο μπλέντερ και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Στο σερβίρισμα αν θέλετε, βάζετε μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι σε κάθε πιάτο.