Βασιλόπιτα με ελαιόλαδο και στέβια, για τη μαμά μου
Το ελαιόλαδο μπορεί θαυμάσια να αντικαταστήσει το βούτυρο και η στέβια είναι μια κάποια λύση όταν πρέπει να αποφύγεις τη ζάχαρη. Φτιάχνεις, λοιπόν, ένα διαιτητικό κέικ, το διακοσμείς αναλόγως και έχεις μια ωραία βασιλόπιτα. Βέβαια μην περιμένεις να έχεις τα ίδια αποτελέσματα όταν χρησιμοιήσεις τη γλυκαντική ουσία στέβια αντί για ζάχαρη. Την πρώτη δοκιμή την έκανα πέρσι τέτοιες μέρες που ήθελα να φτιάξω μια βασιλόπιτα τύπου κέικ, διαιτητική, για τη μανούλα μου. Μια αγωνία την είχα μέχρι να βγει από τον φούρνο αλλά τελικά έγινε νόστιμη και της άρεσε. Οπότε θα την ξαναφτιάξω και σας την προτείνω ανεπιφύλακτα. Είναι μια ωραία ιδέα για κέικ χωρίς ζάχαρη και χωρίς βούτυρο. Χρησιμοποίησα στέβια sweete (50 γρ. στέβια αντιστοιχούν σε 200 γρ. ζάχαρη) αλλά τώρα υπάρχουν διάφορες μάρκες, απλά ακολουθήστε τις αναλογίες που αναγράφονται στην συσκευασία.
Υλικά
- 200 γρ. αλεύρι
- 2 κ.τ.γλ. baking powder
- ½ κ.γ. αλάτι
- 50 γρ. στέβια (αντί για 200 γρ. ζάχαρη) ή στην αναλογία που αναγράφεται στη συσκευασία
- 3 μεγάλα αυγά
- 1 λεμόνι ξύσμα και ½ φλ.χυμό
- ½ φλ. (60 γρ.) γάλα
- 160 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φλ. καρύδι και αμύγδαλο τριμμένα
Εκτέλεση
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170°C. Λαδώνω και αλευρώνω ένα μικρό ταψάκι ή το καλύπτω με λαδόχαρτο. Σε μια λεκάνη κοσκινίζω το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι και τα ανακατεύω. Με το μίξερ χειρός χτυπάω τα αυγά, τη ζάχαρη και το ξύσμα, περίπου 8-10′. Προσθέτω το γάλα και το λαδολέμονο σταγόνα-σταγόνα ενώ συνεχίζω να χτυπάω σε πιο χαμηλή ταχύτητα. Τέλος ρίχνω το αλεύρι και τους ξηρούς καρπούς. Ψήνω για περίπου 50 λεπτά.
Τιπς:
*Το κέικ με τη στέβια δεν φουσκώνει, όπως συμβαίνει όταν βάζουμε ζάχαρη, αλλά είναι νόστιμο. Μην ανησυχήσετε, λοιπόν, καθώς θα το βλέπετε να ψήνεται χωρίς να φουσκώνει.
*Για να την κάνω πιο γιορτινή τη βασιλόπιτα, χτύπησα κρέμα γάλακτος με λίγη βανίλια και λίγη στέβια, άλειψα την επιφάνεια και την στόλισα με αποξηραμένα φρούτα, κράνμπερι και φλούδες περγαμόντο .