Χαρουπόψωμο με μαύρη μπύρα (ή χωρίς)
Το νοστιμότερο χαρουπόψωμο* του κόσμου το φτιάχνει ο Γιάννης Μπαξεβάνης. Και μάλιστα με το δικό του χαρουπάλευρο. Ο καλός σεφ μαζεύει χαρούπια, τα καβουρντίζει, τα αλέθει, φτιάχνει επίσης προζύμι με ρεβύθι. Δύσκολα πράγματα, δηλαδή. Επειδή όμως μας αρέσει πάρα πολύ αυτό το βαρύ ψωμί με το σοκολατένιο χρώμα και τη σοκολατένια γεύση, βρήκα ένα τρόπο να το κάνω εύκολα και γρήγορα. Με μαύρη μπύρα. Που το βοηθάει να φουσκώσει χωρίς ζύμωμα ενώ επίσης εμπλουτίζει ακόμη περισσότερο την πολύπλοκη γεύση του. Βέβαια, δεν είναι ένα ψωμί καθημερινό, ούτε αρέσει σε όλους, φτιάξτε το, όμως, μια μέρα που θα κάνετε τραπέζι με τυριά και αλλαντικά και θα με θυμηθείτε. Ακόμη και σκέτο, ραντισμένο με λίγο αγουρέλαιο και πασπαλισμένο με ανθό αλατιού είναι υπέροχο. Εξίσου ευχάριστα, όμως, τρώγεται και με βούτυρο και μέλι, μαρμελάδα εσπεριδοειδών, κρέμα κάστανο ή σοκολάτα.
Υλικά
Για 1 μεγάλη φραντζόλα:
- 300 γρ. δυνατό αλεύρι για ψωμί
- 100 γρ. χαρουπάλευρο
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1 μαύρη μπύρα ζεστή (330ml)
- 1 κ.τ.σ. μέλι
- 2 κ.τ.γλ. αλάτι
- 1 κ.σ. μηλόξυδο
- 1 φλ. χλιαρό νερό
- μαυροκούκι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε την μπύρα και τη μαγιά, ανακατεύουμε να διαλυθεί και προσθέτουμε ένα φλυτζάνι αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το χυλό να φουσκώσει, περίπου 1 ώρα. Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το χαρουπάλευρο, το αλάτι, το μέλι και το μηλόξυδο, το νερό και τον χυλό με τη μπύρα και τη μαγιά. Ζυμώνουμε όσο χρειάζεται ώστε να ανακατευτούν καλά όλα μαζί τα υλικά και να γίνει ένα απαλό ζυμάρι, το κάνουμε μπάλα και το αφήνουμε μέσα στη λεκάνη σκεπασμένο με μια πετσέτα κουζίνας.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα (για κέικ) ή δύο μικρές, απλώνουμε μέσα το ζυμάρι, βρέχουμε ελαφρά την επιφάνειά του, την χαράζουμε με ένα μαχαίρι και πασπαλίζουμε με μαυροκούκι. Ψήνουμε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για 55-60 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί για λίγο και στη συνέχεια το βγάζουμε από τη φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει ακουμπισμένο πάνω σε σχάρα.
*Το υπέροχο χαρουπόψωμο του Γιάννη Μπαξεβάνη
- 1 κιλό σκληρό αλεύρι
- 1 κιλό μαλακό αλεύρι
- 300-50 γρ. χαρουπάλευρο (ανάλογα με το πόσο «βαρύ» είναι, μου είπε)
- λίγο λάδι και
- 20 γρ. αλάτι + 20 γρ. νωπή μαγιά / κιλό αλεύρου
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε 4 λεπτά στην αργή ταχύτητα του μίξερ και άλλα 4 λεπτά στη γρήγορη, αλλιώς με το χέρι. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και την ξαναζυμώνουμε δύο φορές. Την μοιράζουμε σε λαδωμένες φόρμες, τις τοποθετούμε στη χαμηλή σχάρα του φούρνου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να κάνει το ψωμί μια ωραία κρούστα από πάνω.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Ψωμί χωρίς ζύμωμα; Είναι γεγονός!
- Ιδιαίτερο ψωμί - δώρο Θεού
- Κατάμαυρο ψωμί - ξεχωριστό
- Ζυμώνω το ψωμί του σπιτιού μου
- Κάθε μέρα φοκάτσια αχνιστή
- Ασπρο-μαύρο, ψωμί για αρχάριους με μπύρα
- Χαρουπόμελο από σπίτι - αξίζει τον κόπο!
- Μπισκότα με χαρουπάλευρο χωρίς ζάχαρη
- Ψωμί, λάδι, αλάτι και μυρωδικά
- Γλυκό ψωμί με χαρουπάλευρο και ξηρούς καρπούς