Ρεγγοσαλάτα που ζητάει τσίπουρο
Προϋποθέσεις για την επιτυχία είναι οι ακόλουθες: Καλή παρέα και καλό παγωμένο τσίπουρο, πάντα χωρίς γλυκάνισο, Σουφλιώτικο ή Ξανθιώτικο (ή στην πατρίδα ρακή).
Υλικά
- 200 γραμμάρια ρέγγα φιλέτο
- 200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
- 100 γραμμάρια μαγιονέζα με ελαιόλαδο
- 150 γραμμάρια αγγουράκια τουρσί
- χυμός και φλοίδες από ένα λεμόνι ακέρωτο βιολογικό
- το πράσινο μέρος από ένα φρέσκο κρεμμυδάκι
- το 1/3 από ένα ματσάκι άνηθο (ή και λίγο περισσότερο)
- το 1/3 από φρέσκια καυτερή πιπεριά (ή κατά βούληση ανάλογα με τα γούστα σας)
- μισό σφηνάκι ελαιόλαδο έξτρα παρθένο (όπως εκείνο από τον ελαιώνα του Γιάννη Βιτσαξάκη στο Σμάρι Ηρακλείου)
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το φιλέτο της ρέγγας. Προσθέτουμε τον χυμό ενός λεμονιού και τις φλοίδες του, έπειτα το κρεμμυδάκι, τον άνηθο, τα αγγουράκια τουρσί και την καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένα, την μαγιονέζα, το γιαούρτι και στο τέλος το ελαιόλαδο. Ανακατέβουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.
Συνοδεύεται με: φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί που έχουμε προσθέσει ρίγανη και λίγο χοντρό αλάτι και ραντίσει με ελαιόλαδο (πάντα έξτρα παρθένο από το Σμάρι Ηρακλείου) ή κρίθινα κρητικά παξιμαδάκια.
Επιμύθιο: Ω την παντέρμη τη ρακή (το παντέρμο τσίπουρο) πως αγαπώ περίσσα, γιατί με κάνει τα στραβά όλα να βλέπω ίσα!
[* Ο Σοφιανός Ουτατζής διευθύνει το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης ]