Κέικ με πορτοκάλι και αμύγδαλα, χωρίς γλουτένη
Θυμάστε το κέικ της Ξανθής Μπαξεβάνης με αμύγδαλα και πορτοκάλια; Η συνταγή και η όψη του με ενθουσίασαν, οπότε αποφάσισα να το δοκιμάσω αμέσως με μια μικρή παραλλαγή: να αντικαταστήσω το αλεύρι της συνταγής με αλεύρι χωρίς γλουτένη και αύξησα τα τριμμένα αμύγδαλα. Το αποτέλεσμα εξίσου γευστικό, ό,τι πρέπει για όσους είναι προσεκτικοί με τη γλουτένη αλλά δεν θέλουν να στερούνται λιχουδιές. Η διαδικασία της ετοιμασίας είναι σχεδόν ίδια.
Υλικά:
- 170 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά
- 2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
- ξύσμα από δύο πορτοκάλια
- 250 γρ. αμύγδαλα τριμμένα
Για τη βάση με καραμέλα:
- 90 γρ. ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας νερό
- 20 γρ. βούτυρο
- 2-3 πορτοκάλια σαγκουίνια (ανάλογα το μέγεθος)
Για την επικάλυψη:
- 3-4 κουτ. γλυκού μαρμελάδα πορτοκάλι
- 1 κουτ. σούπας νερό
Διαδικασία:
Ετοιμάζουμε μια φόρμα διαμέτρου 20 εκ. με αποσπώμενο πάτο στρώνοντας ένα κομμάτι λαδόκολλας ή χαρτί ψησίματος ελαφρά λαδωμένο. Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά. Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σπάμε τα αυγά σε ένα άλλο μπολ και τρίβουμε τα αμύγδαλα πολύ καλά σε μπλέντερ. Παίρνουμε το ξύσμα από δύο πορτοκάλια, καθαρίζουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια από όλο το άσπρο και τυχόν ίνες και κουκούτσια και τα κόβουμε σε οριζόντιους δίσκους 1-2 εκατοστών περίπου.
Ετοιμάζουμε πρώτα τη βάση καραμέλας. Σε ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε να διαλυθεί όσο γίνεται η ζάχαρη. Τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά (π.χ. με διαβάθμιση από 1 ως 9 στο 6) και αφήνουμε να βράσει αργά. Δεν απομακρυνόμαστε από την κουζίνα μας και προσέχουμε ώστε να μη καεί η καραμέλα. Μόλις αρχίσει να χρυσίζει, βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε με μεγάλη προσοχή το βούτυρο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Αδειάζουμε αμέσως την καραμέλα στη φόρμα και την απλώνουμε παντού.
Προσθέτουμε τους δίσκους του πορτοκαλιού καλύπτοντας όλη την επιφάνεια της βάσης.
Για το κέικ:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και στις αντιστάσεις. Σε κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε (με το εργαλείο φτερό) σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια κρέμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και τα τριμμένα αμύγδαλα.
Μόλις όλα ενσωματωθούν στο μείγμα, σταματάμε το χτύπημα και αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα πάνω από τα πορτοκάλια. Ψήνουμε το κέικ μας στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 45-50 λεπτά ή μέχρι μια λεπίδα να βγαίνει καθαρή. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε 5 λεπτά και με προσοχή το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αφαιρούμε τη φόρμα και τη λαδόκολλα.
Για την επικάλυψη:
Σε ένα μπολάκι βάζουμε τη μαρμελάδα και το νερό, ανακατεύουμε και με τη βοήθεια ενός πινέλου γλασάρουμε το κέικ όσο ακόμη είναι ζεστό. Το βήμα αυτό είναι προαιρετικό.