X-mass μενού για 4 με 25 ευρώ by pandespani
Πολύ μου άρεσε η πρόκληση: γιορτινό μενού (4 πιάτα) για 4 άτομα με 25 ευρώ. Άλλες χρονιές στόχος τέτοιος, τέτοιες μέρες νόημα δεν θα είχε κι εννοείται πως διόλου με φτιάχνει η ιδέα της μιζέριας και δη χριστουγεννιάτικα. Ωστόσο φέτος παντού σε προσφορά την βλέπεις, τόσο που τις νύχτες μου κακομαγειρεύει τα όνειρα και ως Pandespani χάνω πια το concept και την τελευταία περισπωμένη της γεύσης. Κράτησα λοιπόν την αφορμή που μού ’δωσε η Αναστασία Λαμπρία κι έβαλα ρόδι στο μενού για γούρι και σοκολάτα και φρούτα και καρπούς, μήπως και το γευστικό μου ξόρκι σηκώσει έστω προσωρινά ό,τι μας βαραίνει και πασπαλίσει κρυφά τον ύπνο και τα χείλη μας με κείνο το γλυκό σύννεφο άχνης.
Κι έτσι αρκετό θάναι ένα φιλί για τις καλές γιορτές.
Ορεκτικά
Mπουκιές με πιπεράτο κατσικίσιο τυρί και ρόδι
Πρώτο πιάτο
Aχλάδια με σπεκ ή προσούτο
Κύριο πιάτο
Xοιρινό γεμιστό με σύκα και σάλτσα πορτοκαλιού Συνοδέψτε με: ρύζι καστανό και μαύρο ή πουρέ πατάτας
Γλυκό
Σουφλέ σοκολάτας
Χοιρινό γεμιστό μερ σύκα
- 700-800 γραμ. χοιρινό κρέας σε 1 κομμάτι από μπριζόλα χωρίς κόκαλο κομμένο στη μέση, ανοιγμένο και ελαφρά χτυπημένο ώστε να έχει πάχος 1.5 εκατ. περίπου
Για τη γέμιση
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 5 ξερά σύκα ψιλοκομμένα (βγάλτε το σκληρό κεντρικό σημείο τους)
- ¼ φλ. σταφίδες
- 1 κ.σ. λεμόνι
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 30 ml cognac
- 6-7 πράσινες ελιές (βγάλτε το κουκούτσι) σε λεπτές ροδέλες
- 1 κ.γ. θυμάρι
- 2 κ.σ. ρόδι
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. αμύγδαλα φιλεταρισμένα
- για τη σάλτσα
- 300 ml χυμό πορτοκάλι
- 1 κ.γ. βούτυρο (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
- για το τηγανητό σέλινο και το γαρνίρισμα
- 12-16 φύλλα σέλινου
- λάδι για τηγάνισμα
- σπόρους ροδιού
Μαρινάρουμε τα κομμένα σύκα και τις σταφίδες στο κονιάκ για τουλάχιστον 2 ώρες ή όλο το βράδυ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς C.
Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, να μαραθεί χωρίς να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τα σύκα, τις σταφίδες και τις ελιές, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, αλάτι και πιπέρι.
Απλώνουμε ομοιόμορφα την γέμιση πάνω στο κρέας και το ρολάρουμε προσεκτικά, κρατάμε στη θέση του ρολό με οδοντογλυφίδες και το δένουμε σφιχτά με σπάγκο κουζίνας.
Μεταφέρουμε το χοιρινό ρολό σε ταψί (ελαφρώς βουτυρωμένο, προαιρετικά), αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά και προσθέτουμε την πορτοκαλάδα. Τρυπάμε μερικές φορές την ντομάτα με πιρούνι και την βάζουμε ολόκληρη στην άκρη του σκεύους ώστε όσο το χοιρινό μας ψήνεται, αυτή να βγάλει μέσα στη σάλτσα τους χυμούς της.
Σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30-35 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο). Βγάζουμε το ταψί απ’ το φούρνο, μεταφέρουμε το κρέας σε επιφάνεια κοπής και το σκεπάζουμε με το αλουμινόχαρτο, αφήνοντάς το εκεί 10-15 λεπτά να ξεκουραστεί. Με πολύ κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε σε φέτες.
Καίμε το λάδι στο τηγάνι και ρίχνουμε για 10 δευτερόλεπτα τα φύλλα του σέλινου, ίσα να κάνουν κριτς στο δόντι. Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Σερβίρισμα: Σε πιατέλα ή πιάτα απαραιτήτως ζεστά με το τηγανητό σέλινο, σπόρους ροδιού για γούρι και χρώμα και δυο κουταλιές σάλτσα. Φέρτε στο τραπέζι τον μύλο του πιπεριού και για τη συνοδεία σε άλλο σκεύος, χωριστά, μαυρόασπρο ρύζι ή πουρέ πατάτας.
*Η κυρία pandespani είναι η θηλυκή ψυχή του www.pandespani.com