Καλιτσούνια ανοιξιάτικα: μυζήθρα, δυόσμος, φράουλες
Σήμερα σας δίνω τα ονειρεμένα μυζηθροπιτάκια με δυόσμο και φράουλα. Είναι τα κλασσικά γλυκά καλτσούνια της Κρήτης με μια δικιά μου τσαχπινιά. Είναι άνοιξη... και οι φράουλες πρωταγωνίστριες αυτής της εποχής. Έτσι σκέφτηκα να τις τιμήσω και να τις βάλω σε ένα παραδοσιακό γλυκό του τόπου μου! Το δοκίμασαν σκληροπυρινικές κρητικοπούλες νοικοκυρές, που δύσκολα πειράζουν την παράδοση, και με κοίταξαν με λατρεία και γουρλωμένα μάτια! Αυτό ήταν, τις είχα κερδίσει, και αν κερδίσεις την κρητικιά νοικοκυρά έχεις κερδίσει τον κόσμο όλο, που έλεγε η γιαγιά μου.
Δική σας, λοιπόν, η συνταγή για να την φτιάξετε, να την δοκιμάσετε και να με αγαπήσετε μέσα από κάθε μπουκιά!
Για τη γέμιση:
- 250 γρ. νωπή μυζήθρα
- 15 φυλλαράκια (μόνο) δυόσμο
- 250 γρ. φράουλες
- 4 κ.σ. ζάχαρη
Βάζουμε τη μυζήθρα, τη ζάχαρη και το δυόσμο, τα ανακατεύουμε και τα φέρνουμε σε αυτή τη μορφή και υφή.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φράουλες και τις σκουπίζουμε καλά με μια απορροφητική πετσέτα έτσι ώστε να μην έχουν καθόλου νερό.
Για το φύλλο:
- ½ κιλό αλεύρι
- 1 ποτήρι νερό
- 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. αλάτι
- 2-3 κ.σ. χυμό λεμονιού
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το φύλλο ανοίγουμε μια τρυπούλα στη μέση στο αλεύρι, βάζουμε τα υλικά και αρχίζουμε το ζύμωμα. Όταν θα έχουμε μια ελαστική και αφράτη ζύμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Την μοιράζουμε σε 8 μπαλάκια και αρχίζουμε το άνοιγμα του φύλλου.
Από κάθε φύλλο θα υπολογίσετε να βγάλετε 8 στρογγυλά φυλλαράκια τα οποία θα σχηματίσετε με ένα φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ. Βάζουμε τη γέμιση και από πάνω τοποθετούμε δυο-τρία κομματάκια φράουλα.
Κλείνουμε καλά πιέζοντας τις άκρες του φύλλου με πιρούνι.
Τέλος, τα τηγανίζουμε.
* Η Εύα Παρακεντάκη διατηρεί το food blog Eva In Tasteland.