Σταχτοπούτα και τσάι με scones και μαρμελάδα, μια βρετανική παράδοση
Κρύσταλλα και λινά τραπεζομάντηλα, πορσελάνες και ασημικά, υπέροχες μουσικές και ένα παραμύθι να ζωντανεύει μπροστά σου ενώ πίνεις τσάι με λεμόνι και γεύεσαι αυθεντικά british scones (αφράτα, βουτυρένια ψωμάκια με τα οποία οι Βρετανοί συνοδεύουν παραδοσιακά το απογευματινό τσάι τους), αρωματικές μαρμελάδες και ένα σωρό άλλες μικρές αλμυρές και γλυκιές λιχουδιές βγαλμένες από τα χέρια του εξαιρετικού chef pâtissier Ευγένιου Βαρδακαστάνη, είναι κάτι που στην Ελλάδα μόνο στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία μπορεί να συμβεί με τόση χάρη. Πριν από δύο χρόνια, παραμονές Χριστουγέννων, είχαμε δει μια υπέροχη μικρή παράσταση, την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, φέτος πριν από λίγες ημέρες, και καθώς εκπνέουν οι Απόκριες, απολαύσαμε μια παραμυθένια Σταχτοπούτα από τους σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, πίνοντας τσάι στο ιστορικό ξενοδοχείο της Αθήνας που έβαλε στόχο να προσφέρει την καλύτερη ιεροτελεστία του απογευματινού τσαγιού. Και τα κατάφερε.
Στο ατμοσφαιρικό Winter Garden City Lounge - προέκταση του λόμπι και το πιο γαλήνιο στέκι στο κέντρο της πόλης, ζωντανεύει με αυθεντικό τρόπο, καθημερινά από τις 12.00 έως τις 20.00, ένα από τα πιο παλιά βρετανικά έθιμα που δεν είναι άλλο από το Afternoon Tea. Απαλή μουσική, αφράτα κέικ, λαχταριστά σαντουιτσάκια και μια απίστευτη ποικιλία από γλυκoμπουκίτσες σε ταξιδεύουν σε μια άλλη παράλληλη πραγματικότητα μακριά από την κατήφεια των ημερών. Οι σπιτικές μαρμελάδες (φράουλα, κεράσι και βερίκοκο), τα φρεσκοψημένα scones σερβιρισμένα με την περίφημη clotted cream, τα πολύχρωμα μακαρόν, τα μίνι λεμονοπιτάκια και τα προφιτερόλ και ένα μονίμως γεμάτο φλιτζάνι (16 διαφορετικές ποικιλίες φρέσκων βοτάνων και τσαγιών υπάρχουν στον κατάλογο) είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια αυθεντική british style εμπειρία Afternoon Tea.
Scones
Υλικά
- 300 γρ. αλεύρι
- 2 γρ. baking powder
- 68 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. ζάχαρη
- 80 γρ. αυγά
- 50 γρ. κρέμα γάλακτος
- 50 γρ. γάλα
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 25 γρ. σταφίδα ξανθή
- 25 γρ. σταφίδα μαύρη
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το αλεύρι, το baking powder, τη ζάχαρη, τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και το γάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά. Κατόπιν προσθέτουμε το βούτυρο και στο τέλος το ξύσμα από το πορτοκάλι και τις σταφίδες. Μοιράζουμε (40 γρ. μείγματος) σε φόρμα για muffins και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C για περίπου 25 λεπτά.
Μαρμελάδα με φρούτα του δάσους
- 280 γρ. βατόμουρα
- 200 γρ. μούρα
- 480 γρ. μύρτιλλα
- 165 γρ. γλυκόζη
- 195 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 20 γρ. πηκτίνη
- 75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100γρ χυμό λεμόνι
Πλένουμε με άφθονο νερό τα φρούτα. Τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη γλυκόζη και τα 195 γρ. ζάχαρης κρυσταλλικής. Μόλις πάρουν μια βράση, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την πηκτίνη με τα 75 γρ. της κρυσταλλικής ζάχαρης και τα προσθέτουμε στο πρώτο μείγμα αφήνοντας να πάρουν μια δεύτερη βράση. Κατεβάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε ελαφρά.