Πικάντικο χταπόδι στη γάστρα
Το σημερινό πιάτο έρχεται από τη Νεάπολη της Καμπανίας, στη γειτονική Ιταλία. Πικάντικο χταπόδι στη γάστρα. Είναι απλούστατο και θεσπέσιο. Είναι μια συνταγή των ψαράδων της Νεάπολης, που έπρεπε να είναι ο εξαιρετικός κρασομεζές και να αναδεικνύει τη φρεσκάδα του χταποδιού. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα εξαιρετικό φρέσκο χταπόδι κι ένα καλό φούρνο, με την έννοια ότι τον γνωρίζετε πώς λειτουργεί άρα δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει άλλα αντί άλλων, δηλαδή να μας αιφνιδιάσει και να κακοψήσει το πολύτιμο χταπόδι.
Ξεκινάμε λοιπόν.
Πλένουμε καλά το χταπόδι και το τοποθετούμε μέσα στη γάστρα. Βάζουμε χοντρό θαλασσινό αλάτι, καυτερή κόκκινη πιπεριά τσίλι (και δύο και τρεις…), τρία με τέσσερα φύλλα δάφνης, τέσσερις-πέντε σκελίδες σκόρδο και μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό και κόλιανδρο (όταν έχουμε). Εμένα μου αρέσει να στύβω κι ένα λεμόνι από πάνω.
Τέλος, προσθέτουμε ένα κουτί χυμό ντομάτας. Προσδίνει οξύτητα στο χαρμάνι και βοηθάει στο ψήσιμο. Σημειώνω ότι στη γάστρα δεν υπάρχουν νερά, κρασιά, ζουμιά άλλου είδους και χαρακτήρος.
Κλείνουμε τη γάστρα και τοποθετούμε στο φούρνο σε θερμοκρασία 150 βαθμών. Ένα χταπόδι που καθαρισμένο ζυγίζει 1 κιλό θα χρειαστεί δύο ώρες για να ψηθεί.
Μόλις περάσουν οι δύο ώρες, ελέγχουμε αν το χταπόδι είναι αρκετά τρυφερό, χωρίς να έχει λιώσει, απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γάστρα ανοιχτή για χαλαρώσει το χταπόδι.
Στο υπέροχο ζουμί που έχει δημιουργηθεί φτιάχνουμε ό,τι ποθεί η καρδιά μας, αρκεί να είναι ελαφρύ για να μην υπερκαλύπτει την ελαφρά γεύση του χταποδιού.
Εγώ έβαλα λίγο πλιγούρι στο ζουμί και το απόλαυσα.
Το κρασί είναι απαραίτητος συνοδός. Ασύρτικο και πάσης Σαντορίνης.
*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι ο δημιουργός του blog ΕΥΩΧΙΑ