Το μυρμηγκάτο της Φωφώς, στον Παλαιό Παντελεήμονα
Η επέλαση των μυρμηγκιών είναι άτιμο πράγμα. Τα μυρμήγκια εμφανίζονται από το πουθενά μόλις ζεστάνει ο καιρός, πνίγονται ολόκληρη στρατιά σε ένα βαζάκι μέλι που έμεινε ξεσκέπαστο, τρυπώνουν στο κέικ που άφησες εκτεθειμένο. Κάπως έτσι φαντάζομαι βγήκε το όνομα αυτού του παλιομοδίτικου γλυκού, που νόμιζα ότι είχε ξεχαστεί, πρόσφατα όμως δοκίμασα μια πολύ ωραία και ανάλαφρη εκδοχή του στο Παλιό Καφενείο της Φωφώς στον Παλαιό Παντελεήμονα*, αυτό το υπέροχο χωριό που είναι σκαρφαλωμένο στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου.
Υλικά
Για το κέικ:
- 6 αυγά
- 2 νεροπότηρα αλεύρι
- 2 κ.τ.γλ. baking powder
- 1 βανιλίνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1½ ποτήρι ζάχαρη
- 1 πακέτο βιτάμ βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1 ποτήρι τρίμμα σοκολάτας ή τρούφα
Για το σιρόπι:
- 2½ ποτήρια ζάχαρη
- 3½ ποτήρια νερό
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλα
Για την επικάλυψη:
- 4 κ.τ.σ. κακάο άγλυκο
- 7 κ.τ.σ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.τ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 κ.τ.σ. βούτυρο
- 1½ ποτήρι νερό
- ½ ποτήρι γάλα
- 1 βανιλλίνη
- 2-3 κ.τ.σ. κορν φλάουρ
- 1 κομμάτι κουβερτούρα
- τρούφα για διακόσμηση
Εκτέλεση:
Τα αυγά και το βούτυρο θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, τα βγάζουμε λοιπόν αρκετή ώρα πριν από το ψυγείο. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μείγμα να αφρατέψει. Κατόπιν ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, τη βανιλίνη και το το baking powder και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Τέλος προσθέτουμε την τριμμένη σοκολάτα ή την τρούφα, αδειάζουμε σε ένα ταψάκι βουτυρωμένο και αλευρωμένο ή σκεπασμένο με αντικολητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 50-55 λεπτά.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα να πάρουν βράση μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη, καταβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, το χαράζουμε και το ποτίζουμε με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και ετοιμάζουμε το γλάσο της σοκολάτας.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα μαζί τα υλικά (εκτός από την κουβερτούρα) να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα. Τέλος ρίχνουμε και το κομμάτι της κουβερτούρας και ανακατεύουμε καλά να λιώσει μέσα στην κρέμα. Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο σοκολάτας και, όταν κρυώσει και σταθεροποιηθεί, πασπαλίζουμε με τρούφα και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο και το σερβίρουμε δροσερό.
Το Παλιό Καφενείο στον Παλαιό Παντελεήμονα*
Καλεσμένοι του Επιμελητηρίου Πιερίας περάσαμε ένα μοναδικό Σαββατοκύριακο στην Κατερίνη το Δίο και το Λιτόχωρο, για την επίσκεψη αυτή όμως θα σας γράψω αναλυτικά σε άλλο κείμενο. Φεύγοντας ανεβήκαμε στον Παλαιό Παντελεήμονα, ένα από ωραιότερα και καλύτερα διατηρημένα ελληνικά χωριά - υπόδειγμα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής που πήρε νέα ζωή από το 1980, όταν άρχισαν να αποκαθίστανται τα εντυπωσιακά σπίτια του και έτσι σιγά σιγά έγινε τουριστικός προορισμός. Η θέα είναι εκπληκτική από δω πάνω. Το χωριό είναι χτισμένο σε μια πλαγιά του Ολύμπου, σε υψόμετρο 500 μέτρων και κοιτάζει τις χιονισμένες κορυφές την απέραντη ακτογραμμή της Πιερίας και το επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο του Πλαταμώνα. Λίγα βήματα πριν από την πλατεία ήπιαμε καφέ, φάγαμε πίτες και γλυκά στο Παλιό Καφενείο της Φωφώς. Δεν είναι ένα απλό καφενείο αυτό εδώ. Η γλυκιά Φωφώ, που ήρθε από τη Λάρισα πριν από 21 χρόνια, το αγαπάει και το φροντίζει σαν το σπίτι της και πράγματι σπίτι θυμίζει ή μάλλον ένα ζωντανό λαογραφικό μουσείο, με τα απείραχτα πάτερα στα ταβάνια, τα τζάκια και τις μαντεμένιες σόμπες του και όλα αυτά τα αντικείμενα που θυμίζουν τη ζωή του χωριού στο παρελθόν. Να πάτε να το δείτε, αν τύχει και περάσετε από την περιοχή. Το αγάπησα.