Κοτόπουλο με πέστο πιπεριάς και πετιμέζι
Η εύκολη, καθημερινή ή γιορτινή λύση στο τραπέζι ονομάζεται κοτόπουλο. Βολικό και εύκολο στο μαγείρεμα, το εμπιστεύεσαι για λίγη ώρα στο φούρνο και μετά ροκανίζεις την πετσούλα του. Η δική μου αγαπημένη εκδοχή είναι με πέστο από πράσινες πιπεριές και πετιμέζι. Σκορδάτο πέστο, γλυκό πετιμέζι (για να ισορροπούν οι γεύσεις) και τρυφερό ψητό! Σκέφτεστε καλύτερο φαγητό για το σαββατοκύριακο;
Υλικά:
- 1 κοτόπουλο
- 2 κιλά πατάτες
Για το pesto:
- 2 πράσινες πιπεριές
- 100 γρ. καρύδια
- 50 ml πετιμέζι
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- αλάτι πιπέρι
Στο μούλτι χτυπάμε όλα τα υλικά για το pesto μας. Τα αλείφουμε πάνω στο κοτόπουλο και βάζουμε το κοτόπουλο στο ψυγείο τουλάχιστον για μισή ώρα.
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε με μπόλικο λεμόνι, ελαιόλαδο, αλάτι χοντρό, ρίγανη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ξύσμα από λεμόνι σε ένα άλλο ταψί.
Σε ένα βαθύ ταψί, κατά προτίμηση της γάστρας, τοποθετούμε το κοτόπουλό μας. Σκεπάζουμε στην αρχή για μία ώρα και ψήνουμε στους 200 αέρα πάνω-κάτω. Έπειτα ξεσκεπάζουμε για τον υπόλοιπο χρόνο και ψήνουμε χωρίς αέρα μόνο πάνω. Βρέχουμε το κοτόπουλο τρεις φορές με τα ζουμιά που έχει στο ταψάκι μας!
* Η Εύα Παρακεντάκη διατηρεί το food blog Eva In Tasteland.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Κυριακάτικα: κοτόπουλο ψητό, μεγαλειώδες
- Με τη σκέψη στο κοτόπουλο της Κυριακής
- Η κότα της Κυριακής και της σωστής διατροφής
- Γεμιστό μου κοτόπουλο
- Κοτόπουλο στον φούρνο με κρούστα γιαουρτιού
- Σουσάμι, άνοιξε: κοτόπουλο θωρακισμένο
- Κοτόπουλο φιλέτο και να καίει
- Κοτόπουλο με φρέσκες και λιαστές ντομάτες
- Κοτόπουλο με μπάμιες και περισσή μαστοριά
- Τα υγιεινά: κοτόπουλο πανέ του φούρνου
- Κοτοσαλάτα με αβοκάντο και λάιμ
- Κοτόπουλο μπαρδουνιώτικο
- Τα Κρητικά: Πετιμεζόπιτα