Γαρίδες στο γκριλ: μεζές στα γρήγορα
Οι γαρίδες μπορούν να γίνουν με χίλιους τρόπους κι αυτός είναι από τους ευκολότερους και πιο γρήγορους. Εγώ δεν τις καθαρίζω γιατί μου φαίνεται ότι παραστεγνώνουν στο ψήσιμο καθαρισμένες. Τα κελύφη και τα εντεράκια ας τα βγάλουν οι... καταναλωτές! Τις πλένω καλά καλά και στο τελευταίο ξέβγαλμα προσθέτω μια ιδέα λεμόνι. Αν δεν τις ψήσω αμέσως, τις αφήνω να περιμένουν περιχύνοντάς τις με χυμό λεμονιού και ελάχιστο ελαιόλαδο.
Οι ψητές γαρίδες είναι νόστιμες αν δεν στεγνώσουν, γι' αυτό, ανάλογα με το μέγεθός τους, χρειάζονται 5-7 λεπτά από τη μια πλευρά και 3 -5 από την άλλη. Κατά τη γνώμη μου, το καλύτερο συμπλήρωμα στο σερβίρισμά τους είναι το απλό λαδολέμονο με φρεσκοστυμμένο λεμόνι και καλής ποιότητας ελαιόλαδο.
Υλικά:
- γαρίδες
- ελαιόλαδο
- λεμόνι
- ελάχιστο αλάτι
- ξύσμα ενός λεμονιού
- προαιρετικά, λίγη μουστάρδα καλής ποιότητας
Επί το έργον:
Ανάβουμε το γκριλ. Πλένουμε πολύ καλά τις γαρίδες και τις στρώνουμε σε μια στρώση σε ελαφρά λαδωμένο ρηχό ταψάκι. Τις αλείφουμε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο (σωτήριο το σπρέι λαδιού σ’ αυτές τις περιπτώσεις). Τις βάζουμε στο γκριλ στην πάνω σχάρα, ώστε να είναι 5-6 πόντους κάτω από το γκριλ.
Τις αφήνουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να μυρίσουν, αλλά να μη ξεραθούν. Τις γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Τώρα θα χρειαστούν 2-3 λεπτά λιγότερα.
Ωστόσο βάζουμε σε ένα βαζάκι - σέικερ, που κλείνει καλά, ελαιόλαδο με λεμόνι σε αναλογία 2:1 (ή λίγο παραπάνω λεμόνι), ελάχιστο αλάτι, το ξύσμα λεμονιού και τη μουστάρδα, αν βάλουμε.
Τα χτυπάμε καλά να γίνουν σαν γαλάκτωμα και τα αδειάζουμε σε ένα μπολ. Σερβίρουμε τις γαρίδες ζεστές, περιχυμένες με το λαδολέμονο.
Παρατηρήσεις:
- Προτιμάμε μέτριες ή μεγάλες γαρίδες για αυτή τη συνταγή, γιατί δεν θέλουμε να στεγνώσουν. Οι πιο μεγάλες καλό είναι να μαριναριστούν για καμιά ωρίτσα σε χυμό λεμονιού (λίγο) και λίγο ελαιόλαδο. Προσέχουμε επίσης τον χρόνο ψησίματος.
- Μπορούμε να αρωματίσουμε το λαδολέμονο με ρίγανη ή τριμμένη ξερή λουΐζα (λεμονόχορτο) ή με ότι άλλο μυρωδικό μας αρέσει. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένα τρυφερά φύλλα μαϊντανού στο σερβίρισμα.
*Για επιπλέον φωτογραφίες από τα στάδια της ετοιμασίας δείτε το blog της Βαγγελιώς Κασσαπάκη, Γαστρονομικός περίπλους.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Γαρίδες αρωματικές κι ανάρπαστες
- Γαρίδες σε σάλτσα πορτοκάλι
- Γαρίδες μαρινάτες και τα εξωτικά μυστικά τους
- Τα κρητικά: μακαρονάδα θαλασσινή για φίλους καλούς
- Καυτερές γαρίδες στο τηγάνι
- Σεβίτσε με γαρίδες από τους δρόμους του Περού
- Γαρίδες τεμπούρα, του Ahmed Ahmed
- Ένα πιάτο-ταξίδι: γάμπαρες Αμβρακικού με ρύζι
- Γαρίδες κοκτέιλ με καυκαλήθρες, αλά Brown's
- Μετά τη βουτιά στη θάλασσα, βουτιά στη γαριδομακαρονάδα