Ταμπουλέ της άνοιξης, δροσερό και ντοματένιο
Σήμα κατατεθέν της λεβαντίνικης κουζίνας, μαζί με το χούμους. Η όψη του αλλάζει ανάλογα με τα υλικά, από ορεκτική σαλάτα ως δροσερό συνοδευτικό για θαλασσινούς μεζέδες ή κρεατικά. Όχι πως ενισχυμένο με παραπάνω κους κους και λαχανικά δεν γίνεται γεύμα ανάλαφρο και μαζί χορταστικό! Οι αυστηροί θα πουν πως μαϊντανός, κους-κους και κρεμμύδι είναι οι μόνοι πρωταγωνιστές του αυθεντικού ταμπουλέ, μα όλα είναι θέμα όρεξης και γούστου.
Υλικά:
- 1½ φλ. τσαγιού κους κους
- 2 ματσάκια μαϊντανό πλυμένο και καλά στεγνωμένο
- 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο πλυμένο και καλά στεγνωμένο
- 6-7 κρεμυδάκια ψιλοκομμένα με τα πράσινα φύλλα
- ¼ μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 αγγούρι με τη φλούδα
- 4 ντομάτες
- 1 μοσχολέμονο (ξύσμα και χυμό)
- 1 λεμόνι
- ½ φλυτζ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε το κους κους σε μπολ και το σκεπάζουμε με ζεστό νερό να το καλύπτει (περίπου 2 φλυτάνια). Κλείνουμε το μπολ και το αφήνουμε ν’ απορροφήσει το υγρό για 10 με 15 λεπτά. Αφαιρούμε τους σπόρους από τις ντομάτες και το αγγούρι και τα ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε, επίσης, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τα φρέσκα κρεμμύδια και το ξερό κρεμμύδι.
Αναμιγνύουμε όλα τα παραπάνω υλικά με το μουσκεμένο κους κους. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμό του μοσχολέμονου και τον χυμό του λεμονιού. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε το ταμπουλέ να μαριναριστεί και να κρυώσει στο ψυγείο, τουλάχιστον για 2 ώρες. Πριν σερβίρουμε, ανακατεύουμε για άλλη μια φορά καλά.
*Η Έφη Κωδωνά είναι φίλη-αναγνώστρια του bostanistas.gr.