Μπριάμ ανοιξιάτικο στη γάστρα
Σήμερα στη λαϊκή μου έκλειναν το μάτι τα φρέσκα κολοκυθάκια μαζί με τους ανθούς τους, ο αρακάς, τα φρέσκα βατικιώτικα κρεμμύδια, σκόρδα και πατάτες ολόφρεσκα. Άρχισε η λαϊκή να γεμίζει ζαρζαβατικά κι επειδή μου αρέσει να τα εκμεταλλεύομαι στην ώρα τους, αγόρασα κι έφτιαξα ένα ωραίο μπριάμ. Το μπριάμ, ή κατ΄άλλους τουρλού, είναι φαγητό όλης της χρονιάς. Κάθε φορά μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα λαχανικά της εποχής και να έχουμε μια διαφορετική γεύση. Εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει να βάζω λαχανικά εκτός εποχής, εκτός σπανιοτάτων περιπτώσεων. Ιδιαίτερα τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες τις προτιμώ στην εποχή τους.
Υλικά για 4 άτομα:
- 5 μέτριες πατάτες (περίπου 3/4 του κιλού)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 500 γρ. κολοκυθάκια
- 1 μεγάλο καρότο
- 4-5 σκελίδες σκόρδο
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- μερικές λωρίδες από ρίζα φινόκιου
- 2 χουφτίτσες αρακά
- 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
- 100ml λάδι
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Το καλοκαίρι μπορούμε να αλλάξουμε τη σύνθεση των λαχανικών προσθέτοντας μελιτζάνες ή πιπεριές και βέβαια φρέσκες ντομάτες. Για το χειμώνα, μπορούμε να προσθέσουμε μανιτάρια και κουνουπίδι.
Καθαρίζουμε τα λαχανικά και κόβουμε σε ροδέλες τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα κολοκυθάκια. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, το σκόρδο και το φινόκιο. Βάζουμε όλα τα λαχανικά στη γάστρα μας
Ανακατεύουμε καλά, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε τα ντοματάκια και περιχύνουμε με το λάδι. Προσθέτουμε νερό ίσα να σκεπάζει σχεδόν τα υλικά μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για μια ώρα και 15 λεπτά.
Τα τελευταία 15 λεπτά ξεσκεπάζουμε τη γάστρα κι αφήνουμε να πάρει λίγο χρώμα. Συνοδεύουμε το μπριάμ με σαλάτα της προτίμησής μας και φέτα.
Ιδανικός συνδυασμός με χωριάτικη σαλάτα, τυρί φέτα, ελιές και ζεστό ψωμί. Για όσους έχουν και περίεργους στο σπίτι, μπορούν να προσθέσουν κομμάτια λουκάνικου προς το τέλος του ψησίματος. Για όποιον δεν διαθέτει γάστρα, ένα ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο στο πρώτο στάδιο του ψησίματος είναι το κατάλληλο.
*Η Ξανθή Μπαξεβάνη διατηρεί το blog Συνταγές της Ασπρούλας.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Μπριάμ: δοξάζει το καλοκαίρι
- «Μαγέρεμα»: το φαγητό-έμβλημα του περιβολιού
- Μετεκλογικό τουρλού, ενισχυμένο με τυριά
- Παέγια-μπριάμι: απευθείας απ' το μποστάνι
- Μπριάμ, τουρλού ή ρατατούιγ;
- Μα(γ)εργιό Ικαριώτικο της Ελένης
- Αρακάς λαδερός με πατάτες και καρότα
- Μπριάμ στο κατακαλόκαιρο
- Τουρλού στο καταχείμωνο: με κουνουπίδι και ξινόχοντρο